7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Baltijos šalių simfoniniai orkestrai susivienijo bendram Ukrainos palaikymo koncertui

LVSO inf.
Nr. 10 (1417), 2022-03-11
Kronika
LVSO nuotr.
LVSO nuotr.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, jau daugiau nei dešimtmetį kartu su Latvijos ir Estijos simfoniniais orkestrais rengia Baltijos šalių orkestrų festivalį. Šiemet festivalio išvakarėse Ukrainoje prasidėjus karui, į įvykius netruko sureaguoti Baltijos šalių simfoniniai orkestrai, surengę bendrą koncertą „Baltijos muzika Ukrainai palaikyti“.

 

„Kai sulaukėme kolegų iš Latvijos iniciatyvos, nebuvo abejonių, kad dalyvausime šiame projekte. Pasiruošti reikėjo labai greitai – transliacijos išvakarėse nufilmavome Broniaus Kutavičiaus „Epitafijos praeinančiam laikui“ antrąją dalį, o jau kitą dieną ji buvo transliuojama per Latvijos nacionalinę televiziją“, – apie bendrą Baltijos šalių simfoninių orkestrų projektą pasakojo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas Stasys Pancekauskas. „Šiandien labai svarbu išreikšti aiškią poziciją karo Ukrainoje akivaizdoje – kaip simfoninis orkestras tai galime padaryti per muziką“, – sakė S. Pancekauskas.

 

Koncerte, kuris buvo transliuojamas iš Rygos Didžiosios gildijos salės, tiek gyvai, tiek specialiai šiam renginiui nufilmuotuose vaizdo įrašuose pasirodė net penki Baltijos šalių simfoniniai orkestrai bei trys chorai. Koncertą pradėjo Ukrainos himnas ir Pēterio Vasko malda „Dona nobis pacem“ (liet. „Duok mums taikos“), atliekami valstybinio choro „Latvija“ ir Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro, diriguojamo Andrio Pogos. Toliau skambėjo ukrainiečių kompozitoriaus Myroslavo Skoryko „Melodija“, kurią griežė Liepojos simfoninis orkestras, diriguojamas Normundo Šnē. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas G. Rinkevičiaus, kartu su Kauno valstybiniu choru (vad. Robertas Šervenikas), koncerte atliko Broniaus Kutavičiaus simfonijos-oratorijos „Epitafija praeinančiam laikui“ antrąją dalį. Koncerte klausytojai taip pat galėjo išgirsti Arvo Pärto „Cantus in Memoriam Benjamin Britten“, kurį atliko Estijos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Thomaso Sanderlingo. Koncertą užbaigė Latvijos radijo choro kartu su „Rygos Simfonietta“ ir vargonininke Ilze Reine atliekama Arturo Maskato „Lacrimosa“, kuriai dirigavo Sigvardsas Kļava.

 

Koncertas buvo tiesiogiai transliuojamas per Latvijos nacionalinę televiziją ir radiją, taip pat naujienų portale lsm.lv.

 

Koncerto vaizdo įrašą galite žiūrėti čia:

https://www.facebook.com/LSMportals/videos/633577207735043

Žymos:
LVSO inf.,
LVSO nuotr.
LVSO nuotr.