7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“: Užventyje lankytojams atverta audiovizualinė instaliacija, kurta pagal Šatrijos Raganos laiškus

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1390), 2021-06-25
Kronika
Dueto „Twenty Fingers Duo“ narys violončelininkas Arnas Kmieliauskas. L. Narkevičiūtės nuotr.
Dueto „Twenty Fingers Duo“ narys violončelininkas Arnas Kmieliauskas. L. Narkevičiūtės nuotr.

Užvenčio (Kelmės raj.) dvaro parke esančiame buvusiame bitininko namelyje lankytojams atverta šiuolaikinė audiovizualinė instaliacija „Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“. Ją pagal Užventyje gyvenusios rašytojos Marijos Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos laiškus sukūrė grupė Vilniaus menininkų, prie šios instaliacijos paleidimo prisidėjo ir dirbtinis intelektas. Bemaž prieš šimtmetį rašyti ir naujai įgarsinti Šatrijos Raganos laiškai, kuriuose atsispindi nerimas dėl būties ir kūrybos, premjeros metu skambėjo taip, tarsi būtų rašyti šiandien.

 

Instaliacijai „Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“ atrinktus rašytojos laiškus įgarsino menininkų grupė ir patys Užvenčio krašto gyventojai. Jų balsams kūrinyje vietos rado kompozitorius Andrius Šiurys, kartu su šiuolaikinės muzikos ansambliu „Twenty Fingers Duo“ kūręs garso audinį smuikui (atl. Lora Kmieliauskaitė), violončelei (atl. Arnas Kmieliauskas) ir elektronikai.

 

Instaliacijos muziką ir balsus lydi vizualiojo meno kūrėjos Laurynos Narkevičiūtės specialiai kurta judanti minimalistinė kompiuterinė grafika, buvusiame bitininko namelyje panardinanti į meditatyvią patirtį. Instaliacijos „Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“ veikimą valdo dirbtinis intelektas (programavo Robertas Dumpis). Lankytojai Užvenčio kraštotyros muziejuje gauna tik raktą nuo bitininko namelio – jie patys praveria duris į kitą erdvę ir laiką.

 

„Medinė statinio konstrukcija mena senus laikus, bet vos pradėjus veikti instaliacijai namelis tampa lyg laiko-erdvės mašina, kuria keliaudamas nebeatskiri, kur ateitis, o kur – vis dar praeitis. Visas laikas tampa vienodai svarbus, o gyvenimas – brangesnis dėl savo laikinumo. Šioje instaliacijoje kartu su „Twenty Fingers Duo“ dueto nariais leidomės į žaismingą garsų paiešką. Kai kuriuos smuiku ir violončele išgaunamus garsus pirmąkart išgirdau Loros ir Arno dėka. Dramaturgas R. Ribačiauskas pagal laiškus sudėliojo lakonišką rašytojos gyvenimo ir kūrybos fragmentų koliažą, o L. Narkevičiūtės vaizdinė medžiaga skraidina į kosmosą, skirtingas galaktikas. Būtent taip atmosferą apibūdino ne vienas instaliacijos lankytojas“, – įspūdžiais po premjeros dalijosi „Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“ kompozitorius A. Šiurys. Jis už instaliacijos kūrinio koncertinę versiją 2021 m. pavasarį buvo apdovanotas Lietuvos kompozitorių sąjungos prizu (geriausias kūrinys elektroninių ir elektroakustinių kūrinių kategorijoje).

 

Audiovizualinėje instaliacijoje įgarsinti Šatrijos Raganos laiškai atskleidžia menkiau žinomą rašytojos, pedagogės ir labdarės gyvenimo bei kūrybos pusę. Užvenčio dvare kartu su šeima dešimtmetį (1887–1898 m.) gyvenusi rašytoja būdama dvidešimties buvo priversta palikti, kaip rašo, mylimą Užvenčio šalelę, kuri visados liko kūrėjos širdyje kaip vieninteliai tikrieji namai. Buvusiame bitininko namelyje, kuriame šiuo metu veikia instaliacija, pati rašytoja tikriausiai kadaise bitininkavo, namelyje vienu metu veikė ir Šatrijos Raganos mokyklėlė, kur ji mokė Užvenčio dvaro samdinių vaikus.

 

„Dabar instaliacija pradeda ilgą savarankišką gyvenimą, pasislėpusi nuo įprastų institucinių meno erdvių ir meno diskursų. Megsis intymus ryšys tarp kūrinio ir žiūrovo, apie kurį mes nieko nežinosime. Man tai labai įdomu, spėju, kad ir Šatrijos Raganai visa tai būtų buvę prie širdies“, – sako instaliacijos dramaturgas Rimantas Ribačiauskas.

 

Užvenčio dvaro parke premjeros metu buvo gyvai sugrota ir koncertinė „Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“ versija. Ją atlikę „Twenty Fingers Duo“ nariai Lora ir Arnas Kmieliauskai vienu metu ir gyvai skaitė tekstą, ir grojo instrumentais.

 

„Muzikoje atsispindi tas nuolatinis vaikščiojimas, balansavimas tarp fizinio ir dvasinio pasaulio, tarp kasdienos rūpesčių ir sielos nerimo. Dualizmas jaučiamas visur, kur pinasi konkretieji, realūs garsai, ir efemeriškos, tik jutimu grįstos melodinės slinktys. Tai kartu su tekstu, Šatrijos Raganos laiškais, kuria nuolatines įtampas. Bet, mano manymu, dėl dinamikos, ritminio balanso, o taip pat ir dėl erdvės, kurioje esti pats kūrinys, išlieka bendras ramybės jausmas – toks, tarsi iš tikrųjų važiuotum namo“, – sako smuikininkė, dueto „Twenty Fingers Duo“ narė L. Kmieliauskaitė.

 

Violončelininkas Arnas Kmieliauskas pastebi, kad spalvingai instaliacijos garso linijai ypač svarbūs ją lydintys vis kintantys grafikos vaizdai, padedantys atverti vaizduotę. „Nors visa instaliacija pirmiausia paremta rašytojos laiškais, meditatyvus vaizdinys leidžia patirti instaliaciją kaip visumą“, – sako A. Kmieliauskas.

 

Vizualiojo meno kūrėja Lauryna Narkevičiūtė pasakoja, kad kūrybos proceso metu Šatrijos Raganos „Laiškų“ knyga buvo skaitmenizuota: kiekvienam iš 12 074 knygą sudarančių sakinių priskirta po skaitmeninį simbolį – tašką. Taškai „dirba“ arba „miega“, šviečia arba nyksta – lyg bitės lakiojančios rašytojos mintys lipdosi į raštą, primena apie jos gyvenimo bei mąstymo patirtis. „Norėjau poetiškai pažvelgti į laiškus, sakiniai ir mintys juose – tai šviesos šaltinis instaliacijoje. Kūrinys yra įvietintas buvusiame bitininko namelyje, o Šatrijos Raganos asmenybę su bitėmis jungia darbštumas, bendruomeniškumas, nuolatinis lėkimas. Todėl pati audiovizualinė instaliacija tampa gyvybės, prisiminimų aviliu“, – sako L. Narkevičiūtė.

 

„Idėja aktualizuoti Užvenčio dvare gyvenusios Marijos Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos asmenybę gimė jaunosios kartos užventiečiams, kūrybos projektą inicijavo „House of Sorelle“. Pakviesta kūrėjų grupė ne kartą lankėsi Užventyje, tyrė ne vien rašytojos laiškus, bet ir čia esamą aplinką. Todėl kūrybos rezultatas yra organiškas, instaliaciją bitininko namelyje vadinčiau šiuolaikinio meno, technologijų ir rašytojos praeities dvasios klodų sinteze. Manau, instaliacija suteikia galimybę pajusti rašytojos minčių jėgą, intriguoja labiau įsigilinti į asmenybę. Kūrinys jau atviras visiems, jis gerokai praplečia Užvenčio kraštotyros muziejaus Šatrijos Raganai skirtą ekspoziciją. Po premjeros ne vienas žiūrovas sakė, kad norėtų čia grįžti ir patirti instaliaciją dar kartą“, – pasakojo Užvenčio kraštotyros muziejaus vadovė Milda Balvočiūtė-Knyzelienė.

 

„Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“ yra dalis Užvenčio kraštotyros muziejaus Šatrijos Raganai skirto projekto „Nykstantieji šešėliai“, skirto kūrėjos 90-osioms mirties metinėms.

 

***

 

„Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“ instaliaciją Užventyje galima aplankyti susisiekus su Užvenčio kraštotyros muziejumi. Audiovizualinės instaliacijos autoriai:

Muzika: kompozitorius Andrius Šiurys ir šiuolaikinės muzikos ansamblis „Twenty Fingers Duo“ (smuikininkė Lora Kmieliauskaitė, violončelininkas Arnas Kmieliauskas); medijų meno kūrėja Lauryna Narkevičiūtė; dramaturgas Rimantas Ribačiauskas; programuotojas Robertas Dumpis. Instaliacijos garso įrašuose dalyvavo Užvenčio gyventojai, projekto autorius ir prodiuseris – „House of Sorelle“, projekto partneris – Užvenčio kraštotyros muziejus, pagrindiniai rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Kelmės rajono savivaldybė, Lietuvos kompozitorių sąjunga, paramos fondas „Užvenčio pegasas“.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Dueto „Twenty Fingers Duo“ narys violončelininkas Arnas Kmieliauskas. L. Narkevičiūtės nuotr.
Dueto „Twenty Fingers Duo“ narys violončelininkas Arnas Kmieliauskas. L. Narkevičiūtės nuotr.