7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuviškas dokumentinis filmas – Šefildo dokumentinių filmų festivalyje

„Film Jam“ inf.
Nr. 21 (1386), 2021-05-28
Kronika

Pasaulinė Jurgio Matulevičiaus ir Pauliaus Aničo filmo „Auksinis flakonas“ premjera įvyks Šefildo dokumentinių filmų festivalyje. Jis bus rodomas programoje „Vaiduokliai ir šmėklos“. Trumpametražis dokumentinis filmas pretenduoja tapti ir geriausiu festivalio trumpametražiu filmu, o tai reiškia, kad gali patekti ir į trumpametražių dokumentinių filmų kvalifikacinį sąrašą „Oskarų“ apdovanojimams.

 

„Auksinis flakonas“ pasakoja apie mažame butelyje jau daug metų gyvenančius žmones, kurių širdys jaunos, bet galvą temdo laikas ir liūdnas nuolat apgirtusio likimo. Matulevičius yra ir filmo operatorius, o scenarijų jis rašė kartu su Pauliumi Aniču, kuris yra ir filmo dailininkas. Filmo prodiuseris – Stasys Baltakis iš „Film jam“.

 

Jurgis Matulevičius yra režisierius, scenaristas, operatorius ir montažo režisierius. Baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją dirbo su Šarūnu Bartu, Algimantu Puipa ir kitais režisieriais, sukūrė keturis vaidybinius trumpametražius filmus „Absurdo žmonės“ (2011), „Anima Animus“ (2012), „Auka“ (2013), „Tardytojas“ (2015).  Debiutinis ilgametražis filmas „Izaokas“ (2019) buvo pristatytas Talino tarptautiniame kino festivalyje, Europos kino apdovanojimuose buvo nominuotas geriausio Europos debiuto apdovanojimui,  dalyvavo viename garsiausių JAV „Slamdance“ festivalių. „Izaokas“ Lietuvos kino ekranuose bus rodomas rugpjūčio mėnesį.

 

Paulius Aničas yra poetas, tapytojas, kino dailininkas ir režisierius. Jo parodos surengtos Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, Vilniaus dailės akademijos galerijoje „Krematoriumas“. Nuo 2018 m. Aničas dalyvauja poezijos festivaliuose.

 

Šefildo dokumentinų filmų festivalis – vienas iš didžiausių ir labiausiai įtakingų dokumentinio kino festivalių Europoje. Lietuviški filmai nėra dažni šiame festivalyje – 2016-aisiais Giedrės Žickytės ir Maite Aberdi filmas „Aš čia tik svečias“ laimėjo geriausio trumpametražio titulą šiame festivalyje, taip pačiais metais festivalyje dalyvavo ir Živilės Mičiulytės filmas „Žana“.