7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Antologijos filmų archyvas Niujorke kviečia pažinti lietuvišką kino klasiką

LKC inf.
Nr. 21 (1386), 2021-05-28
Kronika
Kadras iš Almanto Griškevičiaus filmo „Ave, Vita!“
Kadras iš Almanto Griškevičiaus filmo „Ave, Vita!“

Gegužės 26 d. Antologijos filmų archyve Niujorke prasideda kino programa „Baltic Modernist Cinema: Between Imaginary and Real“, skirta pristatyti 7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių Baltijos šalių kiną. Virtualiai gegužės 26 – birželio 8 dienomis vyksiančioje kino programoje žiūrovų lauks devyni filmai: po tris iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

 

Lietuvos programa padės susipažinti su lietuvių kino klasikos filmais, kurių anksčiau Vakaruose nebuvo galimybės pamatyti dėl geležinės uždangos. Žiūrovai pamatys tris 1969 m. sukurtus filmus: Arūno Žebriūno dramą „Gražuolė“, Almanto Griškevičiaus „Ave, Vita!“ ir Raimondo Vabalo filmą „Birželis, vasaros pradžia“. Pastarojo filmo scenarijų režisierius su rašytoju Icchoku Meru perrašinėjo net kelis kartus, nes šis neįtiko cenzoriams. Filmas buvo rodomas tik Lietuvoje, o SSRS ir užsienyje – tik po kelių dešimtmečių.

 

Visus filmus Lietuvos kino centras restauravo, suskaitmenino ir pritaikė šiuolaikiniams kino ekranams. Lietuvos kino centras nuolat ir planingai šiuolaikiniams ekranams pritaiko, skaitmenina ir restauruoja kino paveldą bei rūpinasi šių filmų sklaida Lietuvoje ir užsienyje.

 

Filmus atrinko „Baltic Modernist Cinema: Between Imaginary and Real“ programos kuratorius Lukas Brašiškis. Programa pristatoma bendradarbiaujant su Lietuvos kino centru, Lietuvos kultūros atašė JAV Gražina Michnevičiūte, Lietuvos kultūros institutu, Latvijos nacionalinis kino centru ir Estijos kino institutu.

Žymos:
LKC inf.,
Kadras iš Almanto Griškevičiaus filmo „Ave, Vita!“
Kadras iš Almanto Griškevičiaus filmo „Ave, Vita!“