7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos atstovė tarp ryškiausių debiutuojančių Europos aktorių

LKC inf.
Nr. 2 (1367), 2021-01-15
Kronika
 Kadras iš filmo „Bėgikė“
Kadras iš filmo „Bėgikė“

Lietuvių aktorė Žygimantė Elena Jakštaitė pakviesta dalyvauti Europos kiną populiarinančios organizacijos „European Film Promotion“ tarptautinėje programoje – „European Shooting Stars“, skirtoje kylančioms Europos kino žvaigždėms.

 

Jau 24-ąjį kartą vyksianti prestižinė programa per daugiau nei 20 metų tapo tarptautinės karjeros tramplinu ne vienam talentingam Europos aktoriui. Aktorės kandidatūrą „European Shooting Stars“ pasiūlė „European Film Promotion“ narys Lietuvos kino centras. Patekti į šią programą iki šiol buvo pavykę tik vienai Lietuvos atstovei – 2015 m. joje dalyvavo Aistė Diržiūtė.

 

Andriaus Blaževičiaus ilgametražiame filme „Bėgikė“ pagrindinį vaidmenį atlikusi Žygimantė Elena Jakštaitė kartu su kitais devyniais į programą pakviestais Europos aktoriais bus pristatyta tarptautinei kino bendruomenei ir žiūrovams, dalyvaus individualiuose susitikimuose su aktorių atrankų agentūrų atstovais bei kino industrijai skirtuose renginiuose. „European Shooting Stars“ programos metu anksčiau buvo pastebėti tokie žinomi aktoriai kaip Danielis Craigas, Rachel Weisz, Carey Mulligan.

 

Programos atrankos komisija aktorei, kuriai vaidmuo filme „Bėgikė“ buvo debiutas kine, negailėjo pagyrų: „Žygimantės Elenos natūralumas, aistra vaidybai ir energija – tiesiog veržiasi iš ekrano.“

 

Anksčiau teatre vaidmenis kūrusi Ž. E. Jakštaitė, A. Blaževičiaus filme įkūnija 27-erių Mariją, karštligiškai ieškančią per psichozės priepuolį iš namų pabėgusio vaikino. Apsišarvavusi kantrybe ir meile, ji blaškosi po miestą sekdama pabiromis užuominomis. Filme pasakojama istorija apie pasiaukojimą ir absoliučios laisvės siekį.

 

„Tai buvo labai netikėta naujiena, kurią sužinojus keletą parų buvo sunku užmigti. Juk tai – praktiškai mano debiutas kine, tad dar iki šiol sunku tuo patikėti. Filmą „Bėgikė“ pamatęs Lietuvos kino centras nutarė nebelaukti, kol sukursiu daugiau vaidmenų ir mane pasiūlė. Manau, šios sėkmės priežastys yra trys – tai be galo talentingi scenarijaus autoriai Teklė Kavtaradzė, Marija Kavtaradzė ir Andrius Blaževičius. Jie sukūrė labai intensyvų personažą. Filme nėra nė vienos scenos, kurioje nebūtų Marijos – viskas vyksta per ją ir su ja. Gavau neįtikėtiną galimybę parodyti visą emocijų spektrą ir gelmę. Man tai buvo didžiulė sėkmė ir laimė atsiskleisti,“ – džiaugiasi  Ž. E. Jakštaitė.

 

Šiemet „European Shooting Stars“ dėl pasaulinės pandemijos vyks skaitmeniniu formatu, vasario 23–25 d., likus savaitei iki 71-ojo Berlyno kino festivalio.

 

Tinklas „European Film Promotion“, įkurtas 1977 m., vienija 37-ias Europos šalis atstovaujančias  organizacijas, kurios dirba kartu populiarindamos europietišką kiną ir talentus Europoje bei už jos ribų. „EFP“ organizuoja Europos filmų peržiūras tarptautinių kino festivalių ir mugių metu, teikia paramą jų viešinimui, pristato talentingus Europos kūrėjus ir prodiuserius užsienio rinkoms, organizuoja tinklaveikos renginius.

 

„European Shooting Stars“ programa, įsteigta 1998 m., yra viena populiariausių tinklo vykdomų veiklų.

 

Žymos:
LKC inf.,
 Kadras iš filmo „Bėgikė“
Kadras iš filmo „Bėgikė“