7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Didžiausiame Azijos dokumentinių filmų festivalyje – Marijos Stonytės „Švelnių karių“ premjera

„Pasaka distribution“ inf.
Nr. 44 (1365), 2020-12-18
Kronika
Kadras iš filmo „Švelnūs kariai“
Kadras iš filmo „Švelnūs kariai“

Marijos Stonytės pilnametražis debiutinis filmas „Švelnūs kariai“ („Gentle Warriors“) atrinktas į vieną didžiausių ir seniausių Azijos dokumentinių filmų festivalį Guangdžou 2020, Kinijoje. „Moonmakers“ (Lietuva) bendros gamybos su „Vesilind“ (Estija) filmo pasaulinė premjera įvyko oficialioje „Golden Kapok“ programoje.

 

„Man ir visai filmo kūrybinei komandai be galo didelė garbė pradėti filmo kelionę taip toli nuo namų – Kinijoje, prestižiniame Guangdžou kino festivalyje. Nors filmas pasakoja apie  Lietuvos kariuomenę, jis nagrinėja svarbią ir universalią merginos brandos temą, tikiu, kad mūsų kino kalba leis kalbėtis su skirtingų kultūrų, šalių kino žiūrovais. Sulaukiau žinių, kad į premjeros seansus jau išpirkti visi bilietai. Tikiuosi, kad jau greitai filmą kino teatre galės išvysti ir Lietuvos žiūrovai“, – pasakoja Marija Stonytė. 

 

Dokumentinis filmas „Švelnūs kariai“ („Gentle Warriors“) pasakoja trijų merginų, pasirinkusių savanorišką tarnybą Lietuvos kariuomenėje, istorijas bei kuria jaunos moters, pradedančios savarankišką gyvenimą šių dienų Lietuvoje, portretą. Filme ieškoma atsakymo į klausimą, ką turi išgyventi jauna moteris, kad taptų kariu ne tik kariuomenėje, bet ir savo pačios gyvenime. Prie filmo dirbo bendra lietuvių ir estų komanda – operatorius Vytautas Plukas, prodiuserė Giedrė Žickytė, koprodiuseris Riho Vastrikas, montažo režisierė Mirjam Jegorov, garso režisierius Julius Grigelionis, o muziką kūrė Arianas Levinas bei Ann Reimann.

 

Režisierei M. Stonytei pradinis impulsas kurti „Švelnius karius“ buvo pažintis su filmo prodiusere Giedre Žickyte, kuri jai pristatė tuo metu Lietuvoje naują reiškinį – šalyje įvedus privalomąją karinę tarnybą vyrams, į kario rengimo kursą savanoriškai užsirašė nedidelė grupė Lietuvos merginų.

 

Jos – unikalios asmenybės, pasirinkusios šį išbandymą dėl skirtingų priežasčių. Kiekvienoje iš jų atradau dalį savęs – mano bendraamžės, jos drąsiai ėjo į naują, tradiciškai moterims „svetimą“ teritoriją. Pažinusi jas artimiau, supratau, kad filmas nebus apie karinę tarnybą, jis kalbės apie svarbius brandos etapus merginos gyvenime“, –  sako M. Stonytė, kuri savo herojes filmavo kelerius metus.

 

Filmą „Švelnūs kariai“ Guangdžou festivalyje pristatė Lietuvos kultūros atašė Kinijoje Tomas Ivanauskas. Marija Stonytė su publika sveikinosi nuotoliniu būdu, o po peržiūros gavo daug klausimų ir žinučių per FB.

 

 

Kasmet į „Golden Kapok“ programą atrenkami tik aukščiausios kokybės dokumentiniai filmai. Filmų peržiūros, teminiai rodymai vyksta skirtingose vietose – nuo teatrų iki meno galerijų. Rodydami aukščiausio lygio nacionalinius ir užsienio dokumentinius filmus, festivalis siekia skatinti žiūrovus domėtis dokumentiniais filmais.

 

Filmą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras, Estijos kino institutas, Estijos kultūros fondas, LRT, ERR, Vilniaus miesto savivaldybė. Filmo rodymą festivalyje finansavo Lietuvos kino centras, Lietuvos kultūros atašė Kinijoje ir Lietuvos kultūros institutas. Filmą „Švelnūs kariai“ Lietuvoje platina „Pasaka distribution“.

Kadras iš filmo „Švelnūs kariai“
Kadras iš filmo „Švelnūs kariai“