7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tomo Vengrio vaidybinis filmas „Gimtinė“ rodomas „ArteKino“

Nr. 42 (1363), 2020-12-04
Kronika
Kadras iš filmo „Gimtinė“. R. Matačiaus nuotr.
Kadras iš filmo „Gimtinė“. R. Matačiaus nuotr.

Gruodžio 1 dieną prasidėjo Europos kultūrostelevizijos kanalo ARTE festivalis „ArteKino“. Tomo Vengrio ilgametražiam vaidybiniam filmui „Gimtinė“ – tai jau 20-tasis tarptautinis kino festivalis.

 

„Gimtinė“ – vienas iš dešimties į „ArteKino“ festivalį atrinktų filmų, kurių peržiūros internete bus atviros 45 Europos šalių gyventojams. Filmai bus verčiami į dešimt kalbų. „ArteKino“ festivalį prieš ketverius metus pradėjo rengti kanalas ARTE. Jo nuostatos teigia, kad „kultūra prasminga tik tada, jei ji yra atvira visiems, ypač tiems, kurie neturi galimybės prie jos priartėti arba gali jaustis atstumti“. Būtent toks požiūris kultūros kanalą pastūmėjo įkurti festivalį „ArteKino“, simbolizuojantį ARTE siekį populiarinti Europos meninio kino turtus ir jais dalintis su kuo daugiau žmonių.

 

„Mūsų tikslas – sukurti naujus ryšius tarp kūrinių, jų kūrėjų ir gausios auditorijos. Nuolat kintančioje gyvenimo situacijoje vaidybiniai ir dokumentiniai filmai tarsi suteikiagalimybę pamatyti pasaulį ir suvokti savo ryšį su istorija. Dešimt ilgametražių filmų, kuriuos sukūrė skirtingų šalių kūrėjai, atiduoda pagarbos duoklė kultūrinei ir kalbinei Europos įvairovei. Mūsų atrinkti filmai akcentuoja naujus kūrėjus, jų įkvėpimo šaltinius, atkreipia dėmesį į geopolitinius pokyčius bei intymias krizes. Dokumentiniai, vaidybiniai arba šias kino rūšis derinantys filmai plačiai žvelgia į besikeičiantį pasaulį – nuo melancholiškų iki linksmų“, –teigia praneįime spaudai „ArteKino“ festivalio organizatoriai. Festivalis tęsis iki gruodžio 31 dienos.

 

Per dvejus metus Tomo Vengrio filmas „Gimtinė“, kuriame pasakojama apie pirmuosius atkurtos nepriklausomybės metus Lietuvoje, apkeliavo daugybę pasaulio šalių. Tarptautinė „Gimtinės “ premjera įvyko 2019 metais konkursinėje Busano tarptautinio festivalio programoje, dalyvavo oficialioje Denverio (JAV) kino festivalio programoje, filmas rodytas Liubeko, Kotbuso (Vokietija),  Klivlando (JAV), Šanchajaus (Kinija), Sofijos (Bulgarija) kino festivaliuose, Europos Sąjungos filmų festivalyje Vietname, kino operatorių menui skirtame tarptautiniame „Camerimage“ festivalyje (Lenkija). Šiemet  „Gimtinė“ pateko  į 33-ųjų Europos kino apdovanojimų nominacijų sąrašą. Ypatinga sėkmė „Gimtinę“ lydėjo Rarptautiniame Talino kino festivalyje 2019 metais. Čia filmas pelnė geriausio Baltijos šalių filmo apdovanojimą. 2020-aisiais, festivalyje „WorldFest“ Hjustone (JAV), T. Vengriui atiteko platininis „Remi“ apdovanojimas už geriausią debiutą. Filmo kūrėjai džiaugiasi ir sėkmingu filmo platinimu – 2021 m. „Gimtinė“ bus rodoma kino teatruose Airijoje, Japonijoje.

 

Pagrindinė filmo „Gimtinė“ herojė Viktorija, kritus geležinei uždangai ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę, grįžta į gimtinę drauge su Amerikoje gimusiu sūnumi Kovu. Ji nori atsiimti savo tėvo žemę. Šioje kelionėje į kaimą ją lydi buvęs mylimasis. Atvykusi į sodybą, Viktorija randa vargingai gyvenančias šeimas, ji ir jos palydovai turi nuspręsti, kaip toli yra pasirengę žengti, kad susigrąžintų savo praeitį.

 

„Visada norėjau sujungti gyvenimą Amerikoje ir Lietuvoje. Pajutau, kad būtent kinas gali šiuos du tolimus pasaulius suvienyti. Kino kalba nepaiso ribų, tačiau kino kūrimo procesas čia ir ten labai skiriasi. Džiaugiuosi turėdamas galimybę kurti filmus Lietuvoje, jaučiu atrandąs Amerikoje nepažintą savo asmenybės dalį. Tikrai negaliu pasakyti, kad kiną kurti čia lengviau, bet tai nė kiek nemažina noro dirbti ir tobulėti Lietuvoje“, – sako ir antrąjį savo vaidybinį filmą gimtinėje pasirengęs kurti Tomas Vengris.

 

„Gimtinėje“ pagrindinius vaidmenis sukūrė aktorė Severija Janušauskaitė, Matas Metlevski, Darius Gumauskas. Filmą prodiusavo „Uljanos Kim studija“.

Žymos:
Kadras iš filmo „Gimtinė“. R. Matačiaus nuotr.
Kadras iš filmo „Gimtinė“. R. Matačiaus nuotr.