7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Talino kino festivalio programose pristatomos lietuviškos naujienos

LKC inf.
Nr. 40 (1361), 2020-11-20
Kronika
„Šuolis“
„Šuolis“

Penktadienį Estijoje ir internete prasideda didžiausias ir vienintelis regione „A“ klasės kino festivalis „Juodosios naktys“. Tarptautinis Talino kino festivalis šiais metais, kaip ir daugelis kitų, išbandys hibridinio renginio formatą, o gausioje filmų programoje kvies pažinti ir lietuvių kiną bei kūrėjus.

 

Nors į pagrindinį festivalio konkursą šiemet lietuviški filmai nepateko, bet „Juodųjų naktų“ apdovanojimo sieks bendros gamybos su Lietuva filmai: Lailos Pakalninos darbas „Veidrodyje“ (koprod. Dagnė Vildžiūnaitė, „Just a Moment“, 2020) ir Viesturo Kairišo filmas „Miestas prie upės“ (koprod. Kęstutis Drazdauskas, „Artbox“, 2020).

 

Trečią kartą vyksiančiame Baltijos šalių filmų konkurse geriausiojo vardo sieks 14 įvairių žanrų filmų iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Tarp jų – net keturi lietuviški: Varšuvos kino festivalyje geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą pelniusi dokumentinė Giedrės Žickytės juosta „Šuolis“ (2020), trimis apdovanojimais DOK Leipzig festivalyje įvertintas Audriaus Mickevičiaus ir Nerijaus Mileriaus dokumentinis filmas „Pavyzdingas elgesys” (2019), į Kanų kino festivalio Oficialiąją programą atrinktas Šarūno Barto filmas „Sutemose“ (2019) ir šiemet Venecijos kino festivalyje pasaulinę premjerą šventęs Marato Sargsyano debiutinis ilgametražis „Tvano nebus“ (2020).

 

Trumpametražių filmų konkurse dėl apdovanojimo varžysis Igno Meilūno animacinis filmas „Matilda ir atsarginė galva“ (2020), o Elvinos Nevardauskaitės ir Davido Heinemanno filmas „Atskirti balsai“ (2018) įvertinimo sieks konkursinėje „Shorts Live-Action“ programoje. Estijos žiūrovai pamatys ir pernai Kanų kino festivalio „Kritikų savaitėje“ pristatytą Vytauto Katkaus debiutinį trumpametražį filmą „Kolektyviniai sodai“ (2019).

 

Didžiausiame regiono kino industrijos renginyje „Baltic Event“, kaip ir kasmet, aktyviai dalyvaus ir mūsų šalies profesionalai. Į bendros gamybos kino mugę atrinktas Eglės Vertelytės projektas „Tasty“ (prod. Lukas Trimonis, „Inscript“). Geriausiu pripažintam projektui bus skirtas 20 tūkstančių eurų vertės „Eurimages“ apdovanojimas tolesniam jo vystymui.

 

Gamybos etape esantiems filmams skirtoje sesijoje „Baltic Event Works in Progress“ prisistatys Ernesto Jankausko projektas „Man viskas gerai, ačiū“ (prod. Gabija Siurbytė, Greta Akcijonaitė, „Dansu films“), Dovilės Šarutytės „Ilgo metro filmas apie gyvenimą“ (prod. Uljana Kim, „Studio Uljana Kim“) ir Inesos Kurklietytės „Drugelio širdis“ (prod. Živilė Gallego, „Fralita Films“).

 

Jaunųjų Baltijos šalių kino talentų programoje „Black Night Stars“ tarp aštuonių perspektyvių aktorių, aktorių atrankos agentūrų dėmesio ir pasiūlymų ieškos lietuvis Simonas Mozūra.

 

Nors ir virtualiai, lietuviai aktyviai dalyvaus ir industrijai skirtose diskusijose. Televizijos serialų kūrėjų forume „TV Beats Forum“ tarp sėkmingiausių serialų kūrimo pavyzdžių bus pristatomas  „Baltic Film Service“ ir „Netflix“ darbas Lietuvoje filmuojant ketvirtą serialo „Keisti dalykai“ (ang. „Stranger Things“) dalį.  Užsienio prodiuseriams Lietuvos kino centro atstovas Deimantas Saladžius ir Vilniaus kino biuro direktorė Jūratė Pazikaitė pristatys mūsų šalyje veikiančią pelno mokesčio lengvatą kino gamybai, lokacijas bei didžiausius tarptautinius pasiekimus.

 

Specialiame pokalbyje apie moteris Baltijos šalių kino ir televizijos rinkose Lietuvos praktikomis ir tendencijomis dalinsis „WIFT Lietuva“ atstovė Eva Brazdžionytė ir LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Žymos:
LKC inf.,
„Šuolis“
„Šuolis“