7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Europos modernaus meno muziejus įsigijo du lietuvių kūrėjo darbus

„Just a moment“
Nr. 38 (1359), 2020-11-06
Kronika
Kadras iš filmo „Kartą XX amžiuje“ (2004)
Kadras iš filmo „Kartą XX amžiuje“ (2004)

Didžiausias Europos modernaus meno muziejus „Centre Pompidou“ įsigijo du skulptoriaus ir kino kūrėjo Deimanto Narkevičiaus darbus – „Kartą XX amžiuje“ (2004) bei „Dėmės ir įbrėžimai“ (2017). Prestižinės meno institucijos vadovų dėmesį patraukė bei lietuvių menininko kūrybą į jų viešąją kolekciją įtraukti paskatino komunizmo monumentų griūtis bei atsinaujinusi šių temų reikšmė dabartiniame Vakarų politiniame peizaže.

 

Deimantas Narkevičius dar dešimtajame XX a. dešimtmetyje atsigręžė į nevienprasmišką utopinės visuomenės palikimą, trauminę tarybinę modernizaciją ir jos santykį su pasauliniu modernizmu. „Kartą XX amžiuje“ nurodo į tragišką vis pasikartojančios istorijos cikliškumą.

 

3D vaizdo instaliacijoje „Dėmės ir įbrėžimai“, apdovanotoje didžiuoju Oberhauzeno trumpametražio kino festivalio prizu, kino juostos medžiagiškumas tampa neatsiejamas nuo vaizdų, kuriuos ji talpina. 1971 m. gruodžio mėnesį to meto muzikinio pogrindžio atstovai ir Vilniaus meno instituto studentai bendromis jėgomis pastatė roko operą „Jėzus Kristus – superžvaigždė“. Šios nebylios ir nespalvotos medžiagos skaitmenizacija ir 3D projekcija – būdas įsivaizduoti prieštaringą, nevienalytį laiką. Studentų politiniai siekiai persipina su išgyvenama euforija griežto informacijos reguliavimo laikotarpiu.

 

Dabar menininkas kuria 3D pilnametražį vaidybinį filmą, kuriame atsigręžiama į Lietuvos tautosakos klodus bei XIX a. žmogaus požiūrį į gyvenimą ir mirtį. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Laima Akstinaitė, Greta Petrovskytė, Saulius Bareikis ir Valentinas Krulikovskis. Filmą planuojama pristatyti 2022 metais.

 

Deimantas Narkevičius apdovanotas Vincento van Gogho Europos menininko ir Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premijomis, jo darbai pristatyti 25 tarptautinėse meno bienalėse, tarp jų  Venecijos, San Paulo, Stambulo. Menininkas yra surengęs 40 autorinių parodų, darbai eksponuoti beveik 300 parodų ir rodyti 50 tarptautinių kino festivalių, darbų yra įsigyję kelios dešimtys meno institucijų bei privačių kolekcininkų, tarp jų MoMA Niujorke, „Tate Modern“ Londone, Modernaus meno muziejus Varšuvoje, Lietuvos dailės muziejus Vilniuje.

Kadras iš filmo „Kartą XX amžiuje“ (2004)
Kadras iš filmo „Kartą XX amžiuje“ (2004)
Kadras iš filmo „Dėmės ir įbrėžimai“ (2017)
Kadras iš filmo „Dėmės ir įbrėžimai“ (2017)