7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinė mokslinė konferencija Nidoje, skirta Kuršių nerijos įtraukimo į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą 20-mečiui minėti

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1358), 2020-10-30
Kronika

Prieš dvidešimt metų Kuršių nerija buvo įrašyta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir tapo ne tik Lietuvos pasididžiavimu, bet ir pasauline vertybe. Lietuvos Respublikos Seimas 2020 metus patvirtino UNESCO metais. Tai puiki proga atkreipti dėmesį į unikaliausios Lietuvos teritorijos situaciją, kur siekis plėtoti kurortą neretai konfliktuoja su gamtos ir kultūros vertybių apsauga.

 

20-mečio Kuršių nerijos įrašymo į UNESCO paveldo sąrašą jubiliejui skiriama tarptautinė mokslinė konferencija „Bendras paveldas - bendros žinios: kultūrinis Kuršių nerijos kraštovaizdis praeityje ir dabar”, kurią organizuoja Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija su partneriais – Neringos savivaldybe ir Neringos muziejais. 

 

Spalio 29 – 30 d. visi besidomintys Kuršių nerija ir neabejingi jos gamtos ir kultūros paveldo išsaugojimu, nuotoliniu būdu galės klausytis įdomių pranešimų bei diskusijų. Konferencijos programą bei  prisijungimą prie nuotolinės transliacijos galite rasti:  www.renginiai.puslapiai.lt/nerija/ 

 

Konferencijos organizatoriams norisi dar kartą priminti, jog Kuršių nerija į UNESCO pasaulio paveldo sąrašus buvo priimta kaip tam tikrai kultūrai būdingos įprastinės žmonių gyvensenos, žemės naudojimo tradicijų, tampančių vis labiau pažeidžiamomis dėl negrįžtamų pokyčių, išskirtinis pavyzdys. 

 

Dvi dienas truksiančioje konferencijoje rimtam pokalbiui susiburs įvairių sričių mokslininkai, kurių tyrimų  objektas yra Kuršių nerija. Ji įdomi ne tik Lietuvos mokslo žmonėms. Konferencijoje pranešimus skaitys svečiai iš Vokietijos, Rusijos ir Lenkijos.

 

Kuršių nerijos trapumui pavojų bus visada. Labai svarbu aiškiai suvokti, kokią užduotį turime šiandien, ką privalome išsaugoti dabar, kas yra šio smėlio pusiasalio magijos nešėjas. Puikiai matome, jog harmoningo gamtos ir žmogaus sambūvio paieškos tebesitęsia, tad labai svarbu apie tai kalbėtis. Kuršių nerija Lietuvos gyventojams yra toli gražu ne tik lengvo poilsio vieta, ji turi didžiulę simbolinę reikšmę, kurioje vykstantys procesai nepalieka abejingų. 

 

Pasaulis pripažino, kad mūsų Kuršių nerija - ypatinga vieta pasaulyje, kurią prieš 20 metų paskelbė UNESCO paveldo dalimi. Tai didžiulė už jos išsaugojimą atsakingų valstybės ir vietos institucijų atsakomybė. Ir ne tik jų - visų mūsų, todėl kviečiame dalyvauti nuotolinėje konferencijoje  ir tapti  Kuršių nerijos vertybių saugojimo bendraminčiais.

 

 

Daugiau informacijos apie būsimą konferenciją suteiks:

 

Aušra Feser, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė

Tel.: +370 698 88585
El. p.: [email protected] 

Žymos:
Rengėjų inf.,