7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarp Latvijos nacionalinių kino apdovanojimų nominantų ir Lietuvos kino kūrėjai

„Artbox“ inf.
Nr. 35 (1356), 2020-10-16
Kronika
Kadras iš filmo „Miestas prie upės“
Kadras iš filmo „Miestas prie upės“

Spalio 8 d. paskelbtas Latvijos nacionalinių kino apdovanojimų „Didysis Kristupas“  („Lielais Kristaps“) nominantų sąrašas. Latvijos, Lietuvos ir Čekijos bendros gamybos filmas „Miestas prie upės“ („Pilsēta pie upes“,  rež. Viesturs Kairišs) pristatytas net dvylikoje kategorijų: geriausio ilgametražio filmo, scenarijaus, režisieriaus, operatoriaus, pagrindinio vaidmens aktoriaus, antraplanio vaidmens aktoriaus, filmo dailininko, kostiumų dailininko, grimo dailininko, kompozitoriaus, garso režisieriaus ir montažo režisieriaus. Viso filmas pelnė penkiolika nominacijų. Trys jų atiteko Lietuvos kino kūrėjams – aktoriui Juozui Budraičiui, kompozitorei Justei Janulytei bei kostiumų dailininkei Agnei Rimkutei.

 

„Labai malonu, kad esu vienas iš nominantų, nes šis filmas man paliko gerą įspūdį, – sako Juozas  Budraitis, – buvo malonu dirbti su latviais, su kuriais, tiesa pasakius, esu labai nedaug dirbęs. Čia gal tik antras kartas. O ir filmavimo grupė buvo labai puiki. Filmuojant sutikau nuostabų aktorių Gundarą Āboliņį, kurį dabar galiu vadinti savo draugu“.

 

Aktoriui antrina ir „Miesto prie upės“ prodiuseris Kęstutis Drazdauskas. „Nuostabi žinia, kad filmas sulaukė tokio įvertinimo. Labai džiaugiuosi ir už filmą, ir už visą komandą. Dalis Lietuvos kūrybinės grupės jau dalyvavo premjeroje Rygoje. Tikiuosi, kad netrukus galėsime parodyti jį ir Lietuvoje. Taip pat džiaugiuosi, kad buvo įvertintas ir aktorius Juozas Budraitis. Tikiu, kad tai tapo puiki dovana ką tik įvykusio jubiliejaus proga.“

 

Filmas „Miestas prie upės“ – epiškas pasakojimas apie dvidešimtmetį iškabų piešėją Ansį, kuris reikalingas visoms valdžioms – autoritariniam 4-ojo dešimtmečio režimui, vėliau atėjusiems komunistams ir nacistams. Ansis įsipainiojęs į keistą meilės trikampį: įsimylėjęs žydę Zislą, kurios negali vesti dėl religinių ir socialinių priežasčių, jis susižavi į miestą neseniai atvykusia latve. Santykiai su merginomis komplikuojasi irAnsis ne tik privalės rinktis tarp dviejų mylimųjų, bet ir nuspręsti, kuri jų turės mirti.

 

Latvijos nacionalinių kino apdovanojimų „Didysis Kristupas“ laureatai bus paskelbti lapkričio viduryje.

Kadras iš filmo „Miestas prie upės“
Kadras iš filmo „Miestas prie upės“