7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pelno mokesčio lengvata skatina kino gamybą

LKC inf.
Nr. 21 (1342), 2020-05-29
Kronika
 „Černobylis“
„Černobylis“

Nepaisant ekonominių krizės iššūkių, Lietuvos kino gamybos sektoriaus stiprinimui skirta mokestinė paskata šiais metais jau pasinaudojo penki kino filmai: trys Lietuvos ir du užsienio kūrėjų darbai.  Pelningai dirbusi 21 šalies įmonė suteikė projektams 1,25 milijono eurų investiciją ir galės sumažinti mokestines pajamas ir mokamą pelno mokestį.

 

Pirmajame šių metų pusmetyje 13 filmų gamybos projektų atlieka baigiamuosius darbus – atliekamas auditas, tikslinamos išlaidos. Siekdami sėkmingai užbaigti darbus ir atsiskaityti su paslaugas suteikusiais šalies verslais prodiuseriai planuoja pritraukti apie 4 milijonus eurų investicijų iš privačių kompanijų, kurios galės pasinaudoti pelno mokesčio lengvata.

 

Įvedusi plačiai pasaulyje taikomą kino gamybos skatinimo mechanizmą Lietuva pritraukė daug kino gamybos projektų iš JAV, Vokietijos, Švedijos, Norvegijos, Suomijos, D. Britanijos ir kitų šalių.

 

Vienas iš pastarųjų metų sėkmės pavyzdžių – pasaulinio pripažinimo sulaukęs serialas „Černobylis“ (HBO). 2014-2019 metais šia lengvata pasinaudojo 157 filmų gamybos projektai, tik užsienio gamintojai Lietuvoje išleido 76 milijonus eurų. Įgyvendintiems projektams pagal pelno mokesčio lengvatos schemą lėšas (24,3 milijono eurų) suteikė 151 pelningai dirbančių įmonių.

 

Kompanijos KEA (Belgija) atliktas tyrimas rodo, kad per pirmuosius ketverius lengvatos veikimo metus buvo sukurta apie 12 tūkstančių laikinų darbo vietų. Taip pat paskaičiuota, kad maždaug trečdalis projektų išlaidų tenka tiesiogiai su kinu nesusijusiems ekonomikos sektoriams (viešbučių, transporto, maitinimo, kitų paslaugų).

 

„Regione esame viena sėkmingiausiai tokį skatinimo mechanizmą taikančių valstybių. Lengvata, teikiamos kokybiškos paslaugos ir kvalifikuoti darbuotojai įtvirtino šalies kino industriją didžiųjų kino ir TV gamintojų akiratyje. Taip pat svarbu, kad skatinamas ne tik paslaugų eksportas, bet ir vietos kūrėjai – mokestine lengvata gali naudotis ir nacionalinio kino gamintojai.        Sveikatos apsaugos ministerijai patvirtinus rekomendacijas kino gamybai, jau galima palengva pradėti planuoti filmavimo darbų atnaujinimą. Užtikrindami efektyvų šios lengvatos administravimą tikimės, kad sėkmingai dirbančios įmonės pasinaudos mokesčio lengvata ir taip prisidės prie kino gamybos atnaujinimo bei plėtros šiuo nelengvu visai ekonomikai metu“, - teigia Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

 

Įstatymas numato, kad ši mokestinė paskata Lietuvoje veikia iki 2023 metų. Lietuvos kino centras šiemet jau išdavė 33 filmų kvalifikacines pažymas, patvirtinančias šių projektų teisę naudotis lengvata.

 

Sąrašą projektų, kuriems išduotos kvalifikacinės pažymos, ir daugiau informacijos apie mokestinės lengvatos veikimą galima rasti LKC interneto svetainėje.

 

Žymos:
LKC inf.,
 „Černobylis“
„Černobylis“