7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lyčių lygybės apdovanojimo nominantai

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1342), 2020-05-29
Kronika
Kamilė Gudmonaitė. M. Ambrazo nuotr.
Kamilė Gudmonaitė. M. Ambrazo nuotr.

Iki birželio 2 d. visuomenė gali balsuoti, kas labiausiai nusipelnė Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų. Septintaisiais, žmogaus teisių „Oskarais“ tituluojamais apdovanojimais vasarą bus pagerbti labiausiai 2019 metais lygybę ir įvairovę skatinę žmonės.

 

Lyčių lygybės apdovanojimas, kurį šiemet globoja  AB „Lietuvos geležinkeliai“, skiriamas už nestereotipinio požiūrio į moteris ir vyrus sklaidą ir įtvirtinimą visuomenėje.

 

Jį gauti pretenduoja:

Kauno dramos teatro spektaklio „Panika“ komanda. Ji nominuota už spektaklį, skatinantį permąstyti stereotipinius vyriškumo scenarijus visuomenėje. Spektaklyje kalbama apie emocines krizes, vyriškos tapatybės paieškų bei psichinės sveikatos ryšį, vyrų draugystę. Režisierė Kamilė Gudmonaitė kelia klausimus, su kokiais iššūkiais šiandien susiduria vyrai, kokius reikalavimus jiems kelia šis laikmetis ir kokį kelią reikia nueiti siekiant atvirumo sau. Vaidina aktoriai Mantas Zemleckas, Gytis Laskovas, Vaidas Maršalka. Scenografijos ir kostiumų dailininkė Barbora Šulniūtė.

 

Moterų lyderystės projektas „Go Forward!“. Iniciatyva nominuota už moterų lyderystės, sėkmingos karjeros, kovos prieš lyčių stereotipus skatinimą. Iš asmeninio tikėjimo lygybės idėja gimęs projektas 2019 metais augo ir jungė jau daugiau nei 7 000 moterų ir merginų. Pernai „Go Forward!“ susitikimuose apsilankė 1000 moterų, suorganizuota vienintelė Baltijos regione tarptautinė konferencija apie sėkmingą moterų karjerą ir lyderystę, startavo pirmasis Lietuvoje Moterų inovacijų sprintas ir laida „Netobulos“ portale „Delfi.lt“. „Go Forward!“ įkūrėja – Jurga Varanavičius.

 

Donatas Paulauskas. Autorius nominuotas už knygą „Kam reikalingi verkiantys vyrai“, paskatinusią diskusijas apie vyrų emocinį pasaulį ir parodžiusią, kad lyčių stereotipai yra ir vyrų tema. Knyga susideda iš asmeniškų eseistinių tekstų apie gyvenimą tradicinio vyriškumo persmelktoje aplinkoje, atkakliai bandant perprasti „vyrų pasaulio“ taisykles ir ieškant šiuolaikinio vyriškumo apibrėžimų. Nuoširdžiais, ironiškais, kai kada tiesmukais tekstais autorius aprašo svarbias, bet retai įvardijamas vyrų tapatybės temas: tėvystę, santykius, vyrišką draugystę, emocijas, kūną ir pan.

 

Išreikšti savo valią gyventojai gali balsuodami internetu. Nugalėtojai bus išrinkti susumavus tokį patį svorį turinčius visuomenės ir ekspertų komisijos balsus.

 

Nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai iš viso bus įteikti aštuoniose kategorijose, t. y. lyčių lygybės, įveiktos kliūties, LGBT* lygiateisiškumo, atviros visuomenės, amžiaus, tautų dialogo, religijų ir įsitikinimų įvairovės, metų proveržio srityse.

 

Gauti apdovanojimus pretenduoja daugiau nei 20 asmenų ir organizacijų, tarp kurių – pagarsėję pop kultūros, meno projektai, nacionalinės žiniasklaidos priemonės, kitos socialinį jautrumą skatinusios iniciatyvos.

 

Daugiau informacijos apie apdovanojimus rasite čia: https://lygybe.lt/lt/zmogaus-teisiu-oskaru-ceremonija-ivyks-prasideda-internetinis-balsavimas-2.  

 

Nacionalinius lygybės ir įvairovės apdovanojimus 2019 organizuoja Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kartu su Nacionaliniu lygybės ir įvairovės forumu.

 

Šiemet apdovanojimus remia AB „Swedbank“, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Atviros Lietuvos fondas, Britų taryba, Europos socialinis fondas, UAB „Rimi Lietuva“, Norvegijos ambasada Lietuvoje, AB „Telia Lietuva“. Organizaciniai partneriai – AB „Lietuvos geležinkeliai“.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kamilė Gudmonaitė. M. Ambrazo nuotr.
Kamilė Gudmonaitė. M. Ambrazo nuotr.
Jurga Varanavičius. M. Ambrazo nuotr.
Jurga Varanavičius. M. Ambrazo nuotr.
Donatas Paulauskas. M. Ambrazo nuotr.
Donatas Paulauskas. M. Ambrazo nuotr.