7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiaurės Amerikos dokumentinių filmų forume „Hot docs“ – apdovanojimas režisierei Giedrei Žickytei

Nr. 20 (1341), 2020-05-22
Kronika
 Maša Ivašincova
Maša Ivašincova

Dokumentinio filmo „Maša“ („Masha“) projektas viename svarbiausių pasaulyje dokumentinio kino renginių „Hot Docs Forum“ (Torontas) laimėjo prizą. Šiemet festivalis vyksta virtualiai. Filmo projektą pristatė ir buvo apdovanotos „Mašos“ režisierė Giedrė Žickytė bei prodiuserė iš Prancūzijos Christine Le Goff. „Hot Docs Forum“ istorijoje autorė iš Lietuvos atrinkta dalyvauti pirmą kartą. „Džiaugiamės drauge su visa kūrybine grupe – šis įvertinimas svarbus tolesnei filmo kūrimo eigai, suteikia pasitikėjimo ir atkreipia tarptautinės industrijos dėmesį. Susilaukėme daug teigiamų atsiliepimų, o festivalio komisija pabrėžė, kad juos ypač sužavėjo mūsų komandos entuziazmas bei filmo vizija“, – mintimis apie laimėtą prizą dalijasi „Mašos“ režisierė Giedrė Žickytė.

 

Specialųjį „Pirmojo  žvilgsnio“ paminėjimą ir piniginį prizą laimėjęs projektas „Maša“ atskleidžia rusų fotografės Mašos Ivašincovos (1942–2000) palikimą. Niekur neskelbtus kūrėjos negatyvus 2017 m. palėpėje Sankt Peterburge surado fotografės žentas. 30 tūkstančių negatyvų archyvas dokumentuoja tris Sovietų Sąjungos dešimtmečius. Kartu rasti ir asmeniniai dienoraščiai, kuriuose atsiskleidžia sudėtingas kūrėjos gyvenimas.

 

Filmo „Maša“ idėja kilo prodiuserei Christine Le Goff, kurios biografijoje daugiau kaip 50 filmų, tarp jų ir „Oskarą“ pelnęs „Murder on Sunday Morning“. Netikėtai internete pamačiusi straipsnį apie Sankt Peterburge atrastą fotografės archyvą, prodiuserė nuvyko į Rusiją ir užsitikrino teises į Mašos istoriją. Pažiūrėjusi Giedrės Žickytės dokumentinį filmą apie fotografą Vitą Luckų „Meistras ir Tatjana“, prodiuserė pakvietė kūrėją prisijungti prie komandos.

 

„Kūrėjai visada svajoja apie atradimus. Negalėjau atsisakyti šito pasiūlymo, ypač pamačiusi, kokia tai įdomi medžiaga, atverianti visą epochą ir kartu asmenišką vienos moters dramą. Šios fotografės gyvenimas vertas Dostojevskio plunksnos“, –sako G. Žickytė.

 

„Hot Docs“ – tai Toronte vykstantis kasmetinis didžiausias dokumentinio kino festivalis Šiaurės Amerikoje. Kiekvienais metais renginys susilaukia beveik 230 tūkstančių žiūrovų  ir kino industrijos atstovų iš viso pasaulio.

 

Žymos:
 Maša Ivašincova
Maša Ivašincova