7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmo „Matilda ir atsarginė galva“ premjera Ansi festivalyje

„M-film“ inf.
Nr. 16 (1337), 2020-04-24
Kronika
 „Matilda ir atsarginė galva“
„Matilda ir atsarginė galva“

Igno Meilūno animacinio filmo „Matilda ir atsarginė galva“ pasaulinė premjera vyks tarptautiniame Ansi animacinio kino festivalyje. Birželio 15–30 d. Prancūzijos mieste planuojamame renginyje filmas varžysis jauniesiems žiūrovams skirtoje konkursinėje programoje. Nors festivalis nevyks kaip įprasta, specialiai atrinktą programą organizatoriai nutarė pristatyti virtualioje erdvėje.

 

„Tai seniausias ir vienas svarbiausių animacinio kino renginių ne tik Europoje, bet ir pasaulyje, tad atsidurti Ansi festivalio konkursinėje programoje – vienas didžiausių galimų įvertinimų. Ansi festivalis dažnai vadinamas Kanų kino festivalio atitikmeniu animacinių filmų srityje. Įprastai čia vykstančioje mugėje prisistato ir „Disney“, „Warner Bros.“ ar „Netflix“. Liūdna, kad dėl pandemijos jubiliejinis festivalis nevyks kaip įprasta, tačiau kita vertus, patekti į kruopščiai atrinktą specialiąją programą – dar didesnis džiaugsmas“, – sako filmo „Matilda ir atsarginė galva“ prodiuserė Marija Razgutė.

 

Šeimai skirtas lėlinės animacijos trumpametražis filmas „Matilda ir atsarginė galva“ – trečias režisieriaus Igno Meilūno kūrinys. Jis pasakoja apie mergaitę, norinčią būti protingiausia pasaulyje. Kai visi išmokti dalykai jau netelpa į galvą, mama jai nuperka atsarginę. Dvi galvos – tikrai geriau nei viena. Tačiau greit Matilda ima nebesuprasti, kurią galvą kada reikėtų nešioti, o paskui atsarginė galva dingsta. Filmo scenarijų įkvėpė čekų rašytojo Milošo Macoureko istorija „Apie mergaitę su atsargine galva“.

 

Animacinis filmas buvo kuriamas dvejus metus, animavimo procesas truko šešis mėnesius. Visi elementai – dekoracijos, lėlės, net jų vidinės konstrukcijos – kurti pačių kūrėjų rankomis. Filmą „Matilda ir atsarginė galva“ kartu su Ignu Meilūnu kūrė lėlių dailininkė Justė Vazgytė, dailininkas Antanas Dubra, operatorius Simonas Glinskis, kompozitorius Rytis Koreniukas, garso dizaineris Julius Grigelionis.

 

Žiūrovai su filmo kūrimo užkulisiais ir lėlinės animacijos įdomybėmis jau susipažino pavasarį vykusioje parodoje Vilniuje, Pamėnkalnio galerijoje. Aušros Trakšelytės kuruotoje ekspozicijoje kūrėjai parodė, kokios ypatingos kantrybės ir kruopštumo reikalauja lėlinė animacija, tad dar iki premjeros smalsuoliai galėjo pamatyti, iš ko gaminamos lėlės, kaip kuriamos jų veido išraiškos. Pavyzdžiui, kiekvienas filmo personažas turėjo lūpų rinkinį kiekvienai raidei ar emocijai – lėlei kalbant, jos lūpų išraišką kartais tekdavo pakeisti net dešimt kartų.

 

Lietuvos žiūrovai nacionalinę animacinio filmo „Matilda ir atsarginė galva“ premjerą galės pamatyti šį rudenį.

 

Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras prie LR Kultūros ministerijos.

 „Matilda ir atsarginė galva“
„Matilda ir atsarginė galva“
 „Matilda ir atsarginė galva“
„Matilda ir atsarginė galva“
 „Matilda ir atsarginė galva“
„Matilda ir atsarginė galva“