7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Mirė talentinga grafikė, knygų iliustratorė Lelija Bičiūnaitė

LDS inf.
Nr. 7 (1328), 2020-02-21
Kronika

Su liūdesiu pranešame, kad š. m. vasario 20 d. mirė talentinga grafikė, knygų iliustratorė LDS narė Lelija Bičiūnaitė

Lelija Bičiūnaitė
1931 08 02 – 2020 02 20

Vasario 20 d. Anapilin iškeliavo puikiai žinoma savito braižo dailininkė, grafikė Lelija Bičiūnaitė. Ne viena karta Lietuvoje užaugo su jos iliustruotomis knygomis bei vadovėliais. Kūrėja gimė Rokiškio mieste. 1940 m. drauge su tėvais persikėlė gyventi į Vilnių, kur 1948 m. baigė S. Neries gimnaziją, įstojo ir sėkmingai studijavo Valstybiniame Dailės Institute Vilniuje. 1954 m. grafikos katedroje ji baigė knygos iliustracijos ir apipavidalinimo specialybę. Pasak Vytauto Jurkūno, „dailininkė institute pasižymėjo dideliu darbštumu, sąžiningumu ir neabejotinais gabumais grafikos srityje“. Po studijų Lelija Bičiūnaitė aktyviai įsitraukė į kūrybinį gyvenimą, daugiausiai kūrė knygų iliustracijų ir pramoninės grafikos srityse. Ji  dirbo dailininke Valstybinėje  pedagoginės literatūros, Valstybinėje politinės ir mokslinės literatūros leidyklose ir Respublikiniuose liaudies kūrybos namuose. Per ilgus ir produktyvius kūrybinio darbo metus, dailininkė iliustravo daugybę Lietuvos rašytojų knygų vaikams. Tai V. Baranausko „Lopšinė mažiesiams“ (1957 m.), K. Kubilinsko „Senelio pasaka“ (1956 m.), J. Marcinkevičiaus „Greitoji pagalba“ (1968 m.), J. Laužiko „Saulės zuikučiai“ (1968 m.) ir daugelis kitų.
Įtaigi ir įdomi dailininkės Lelijos Bičiūnaitės kūryba neprarada aktualumo ir šiandien. Dalis kūrėjos iliustruotų knygų buvo nesenai perleistos ir graibste išgraibstytos pirkėjų. Taip pat L. Bičiūnaitė iliustravo nemažą skaičių mokyklinių vadovėlių, už kuriuos buvo apdovanota Visasąjunginės ir Lietuvos Respublikos Poligrafijos valdybų I – ojo ir II – ojo laipsnio diplomais. 1967 m. dailininkė gavo Visasąjunginį diplomą už iliustracijas ir knygas eksponuotas tarptautinėje parodoje. 1968 m. jos kūryba taip pat  pažymėta įvairiais reikšmingais apdovanojimais. Talentinga iliustratorė  1979 m. apdovanota Visasąjunginio Liaudies ūkio pasiekimų parodos bronzos medaliu už K. Kubilinsko knygą „Vai tu, Martynai“.


Dailininkė visą savo gyvenimą atidavė knygų iliustracijai, sukūrė eilę originalių grafikos lakštų, virtuoziškų piešinių bei kitomis technikomis atliktų įsimintinų kūrinių.


Lelijos Bičiūnaitės atsidavimas kūrybai, darbštumas ir sąžiningumas, per amžius išliks menininkės kūriniuose bei su ja bendravusių žmonių atmintyje.


Atsisveikinimas vasario 23 d. nuo 9 val. Iki 14 val. Vilniaus laidojimo rūmuose 2 - oje salėje. Urna su L. Bičiūnaitės palaikais bus palaidota Rokantiškių kapinėse, šeimos kape.
Lietuvos dailininkų sąjungos vardu reiškiame nuoširdžią užuojautą velionės giminaičiams, kolegoms bei visiems pažinojusiems menininkę.

Pagarbiai Lietuvos dailininkų sąjunga tel. (370 5) 2622557 fax. (370 5) 2621986 [email protected] www.ldsajunga.lt


--

Žymos:
LDS inf.,