7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

1-ajame tarptautiniame Eduardo Balsio jaunųjų kompozitorių konkurse neapsieita be netikėtumų

Rengėjų inf.
Nr. 41 (1320), 2019-12-13
Kronika

Minint kompozitoriaus ir pedagogo Eduardo Balsio šimtmečio metus, pirmąkart organizuotas tarptautinis jo vardo jaunųjų kompozitorių konkursas. Finaliniame koncerte suskambėjus 11 geriausių konkurso kūrinių, neapsieita be netikėtumų. Paaiškėjus, kad I vieta apdovanoto lenkų kompozitoriaus Przemeko Schellerio kūrinys jau buvo nuskambėjęs anksčiau, I vieta, žiuri sprendimu, buvo suspenduota. Savo ruožtu, pagrindinės grupės II vieta atiteko kompozitoriui iš Irano Hamidreza Golestani Sani už kūrinį styginių orkestrui „The Angel of Darkness“, taip pat paskirtos dvi III vietos, kuriomis apdovanoti Yi-Ning Lo iš Taivano (už kūrinį „High Heels on the Clock Face“) ir Hyeokjae Kim iš Pietų Korėjos (už kūrinį „Does He Look Like A Bitch?“.

 

Jaunesniųjų grupės įvertinimai išsidėliojo taip: III vietos laurai atiteko Zechen Ren iš Kinijos („Terra-cotta warriors“), II vieta – Guohao Li iš Kinijos („Abyss“), o I vietos laurai paskirti Marekui Cimbalui iš Čekijos (Styginių kvartetas in G).

 

Pirmajame konkurso ture dalyvavo 53 partitūros. Jaunieji kompozitoriai teikė kūrinius dviejų amžiaus grupių kategorijose – jaunesniųjų ir pagrindinėje (iki 35-erių metų) grupėse. Susidomėjimą konkursu parodė jaunieji kompozitoriai iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Kinijos, Pietų Korėjos, Indijos, Turkijos, Čekijos, Jungtinės Karalystės, Italijos, Jungtinių Valstijų, Irano, Austrijos, Kolumbijos, Vokietijos, Baltarusijos, Egipto.

 

Lapkričio 23 d. geriausias konkurso partitūras interpretavo žymūs Lietuvos atlikėjai. Žiūrovai scenoje išvydo fortepijoninio trio „FortVio“ narius, styginių kvartetą „ArtVio“, medinių pučiamųjų kvintetą „Kristupo kvintetas“, varinių pučiamųjų kvinteto „Brasspalvos“ narius ir Lietuvos kamerinį orkestrą, kuriam vadovavo maestro Robertas Šervenikas. Dalyvių kūrinius vertino tarptautinė žiuri, sudaryta iš kompozitorių ir atlikėjų: tai Ayalas Adleris (Izraelis), Atis Bankas (Kanada), Zita Bružaitė (Lietuva), Rolands Kronlaks (Latvija), Algirdas Martinaitis (Lietuva).

 

Daugiau informacijos – www.balsyscompetition.eu

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,