7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Festivalis „Porto/Post/Doc“ retrospektyva pagerbs režisierių Audrių Stonį

LKC inf.
Nr. 39 (1318), 2019-11-29
Kronika
Kadras iš filmo „Moteris ir ledynas“
Kadras iš filmo „Moteris ir ledynas“

Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Porto/Post/Doc“, vykstantis Portugalijoje, šiemet ypatingą dėmesį skiria lietuvių dokumentinio kino režisieriui Audriui Stoniui. Festivalis pristato režisieriaus kūrybos retrospektyvą bei jį įkvėpusių lietuvių filmus. Stonys – festivalio garbės svety. Jis viešės festivalyje, pristatys savo kūrybą bei programos filmus. Viso bus parodyta keturiolika lietuviškų filmų.

 

Pasak Stonio, savo filmais jis siekia išsaugoti blėstančius sapnus: „Kai buvau mažas, labai nemėgau prabudimo akimirkos. Karštligiškai stengdavausi sulaikyti bundant išnykstančius sapnus. Žinojau, kad vėliau papasakotas ar užrašytas sapnas bus lyg blankus tikro sapno šešėlis. Kai mano mokytojas – kino režisierius Henrikas Šablevičius parodė, kaip galima atkurti ir išsaugoti sapnus, nuo tada tik tai ir darau.“

 

Retrospektyvoje „Audrius Stonys Focus“ bus pristatyti septyni jo filmai: „Atverti duris ateinančiam“ (1989), kartu su Arūnu Mateliu kurtas „Baltijos kelias“ (1990), „Neregių žemė“ (1992), „Antigravitacija“ (1995), „Viena“ (2001), „Ūkų ūkai“ (2006) ir „Moteris ir ledynas“ (2016).

 

Dokumentinius A. Stonio filmus papildys ir jo kuruota lietuvių kino paveldo rinktinė „Landscapes of Forbidden Memory“. Tai retrospektyvinės dokumentinio kino programos „(Ne)laisvės iššūkiai“ dalis. Ji 2018 m. buvo rodyta Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje „DOK Leipzig“. Programą sudaro penki filmai: Roberto Verbos „Senis ir žemė“ (1965) bei „Šimtmečių godos“ (1969), Henriko Šablevičiaus  „Kelionė ūkų lankomis“ (1973) ir du Edmundo Zubavičiaus darbai „Mums nebaisūs jokie priešai“ (1978) ir „Jautrumo kaip duonos“ (1979).

 

Dokumentinius lietuvių filmus pristatančioje programoje bus parodyti ir du Jono Meko darbai. Su ankstyvąją legendinio menininko kūryba supažindins 1976 m. filmas „Prarastas, prarastas, prarastas“. Taip pat bus pristatytas 1992 m. filmas „Zefiro Torna, arba vaizdai iš Jurgio Mačiūno gyvenimo“. Filmus taip pat atrinko Audrius Stonys.

 

Dokumentinio kino festivalis „Porto/Post/Doc“ – dar jaunas, 2014 m. įkurtas, tačiau spėjęs pelnyti tarptautinį pripažinimą ir kasmet pristatantis vis daugiau dokumentinių filmų iš viso pasaulio festivalis.

 

Lietuvių kino programos pristatymą „Porto/Post/Doc“ festivalyje remia Lietuvos kino centras.

 

Žymos:
LKC inf.,
Kadras iš filmo „Moteris ir ledynas“
Kadras iš filmo „Moteris ir ledynas“