7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautiniame Leipcigo kino festivalyje – dvi pasaulinės lietuviškų filmų premjeros

LKC inf.
Nr. 35 (1314), 2019-11-01
Kronika
Kadras iš filmo „Vienas gyvenimas“
Kadras iš filmo „Vienas gyvenimas“

Spalio 28 d. prasideda seniausias pasaulyje dokumentinio ir animacinio kino festivalis „Dok Leipzig“. Jame įvyks dvi pasaulinės lietuviškų filmų premjeros: Audriaus Mickevičiaus bei Nerijaus Milerio dokumentikos „Pavyzdingas elgesys“ ir Marijos Stonytės trumpametražio filmo „Vienas gyvenimas“. Industrijos programoje naują projektą pristatys režisierė ir prodiuserė Giedrė Žickytė.

 

Audriaus Mickevičiaus ir Nerijaus Milerio filmo „Pavyzdingas elgesys“ (prod. Rasa Miškinytė, „Era Film“) rodomas tarptautinio konkurso programoje. Audriaus Mickevičiaus premjeros nesulaukė – kino režisierius, scenaristas ir įvairių tarpdisciplininio meno projektų autorius mirė 2017 m., todėl jo darbą, paties režisieriaus valia, baigė filosofas Nerijus Milerius.

 

Lietuvos, Bulgarijos, Slovėnijos ir Italijos kinematografininkus suvienijęs filmas nagrinėja nusikaltimo, atleidimo ir socialinio teisingumo idėjas. Išgyvenęs nužudyto brolio netektį, A. Mickevičius Lukiškių kalėjime susitiko su nuteistaisiais iki gyvos galvos Rimu ir Rolandu. Jie nepraranda vilties pasikeisti ir išeiti į laisvę.

 

Tarptautinėje trumpametražių filmų programoje bus pristatytas Marijos Stonytės filmas „Vienas gyvenimas“ (prod. Giedrė Žickytė, Andrėja Čebatavičiūtė, „Moonmakers“). „Šis filmas neturi intencijų išgelbėti pasaulį. Jis nė viena sekunde neprailgins drugelio gyvenimo, bet, tikiuosi, suteiks galimybę susimąstyti apie gyvybės grožį ir neišvengiamą laikinumą“, – sako M. Stonytė. Nacionalinė filmo „Vienas gyvenimas“ premjera numatyta Europos šalių kino forume „Scanorama“.

 

Dokumentinių filmų projektų pristatymo renginyje „Doc Co-Pro Market“ tarp 35 projektų iš 40 šalių bus pristatytas ir Giedrės Žickytės filmas „Irena“, pasakojantis apie teatrologę Irena Veisaitę.

 

„DOK Leipzig“ yra seniausias ir vienas didžiausių bei svarbiausių dokumentiniam ir animaciniam kinui skirtų tarptautinių festivalių, kasmet pritraukiantis iki 50 000 žiūrovų bei pristatantis daugiau kaip 300 naujausių dokumentinių ir animacinių filmų iš viso pasaulio. Pernai festivalyje Lietuva prisistatė šalies viešnios teisėmis.

 

Pristatomų filmų gamybą ir pristatymą „DOK Leipzig“ festivalyje remia Lietuvos kino centras.

 

Žymos:
LKC inf.,
Kadras iš filmo „Vienas gyvenimas“
Kadras iš filmo „Vienas gyvenimas“
Kadras iš filmo „Pavyzdingas elgesys“
Kadras iš filmo „Pavyzdingas elgesys“