7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Roma prisiminė teatro legendą Eimuntą Nekrošių

Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė
Nr. 35 (1314), 2019-11-01
Kronika
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

Spalio 29 dieną Romoje buvo prisimintas iškilus kūrėjas, palikęs neišdildomą pėdsaką ne tik Lietuvos, bet ir Italijos teatro scenoje. Meno gurmanai rinkosi į renginį, dedikuotą vienam žymiausių Lietuvos režisierių – Eimuntui Nekrošiui. Šventinį vakarąTeatro Valle“ erdvėje buvo pristatytas Audronio Liugos filmas „Eimuntas Nekrošius. Tėvo kėdė“.

 

Pasak A. Liugos, tai asmeninis filmo autoriaus liudijimas apie Italiją pakerėjusį režisierių, išryškinant tėvo ir sūnaus ryšį. Režisieriaus tėvas buvo savamokslis stalius, kuris kūrė įvairius medžio dirbinius. Ne viena jo rankomis pagaminta kėdė buvo panaudota E. Nekrošiaus spektakliuose ir kartu su juo apkeliavo visą pasaulį. Santykis tarp tėvo ir sūnaus taip pat labai savitai ir jautriai išreikštas legendiniame E. Nekrošiaus spektaklyje „Hamletas“.

 

Kultūros atašė Italijoje, Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė sako, jog filme svarbus ne tik šeimos ryšys, bet ir apskritai kūrėjo santykis su aplinkiniu pasauliu: „Šiame dokumentiniame filme akcentuojamas ne tik paslaptingas tėvo ir sūnaus ryšys, bet ir santykis tarp namų ir pasaulio bei žmogaus ir Dievo“, – pasakoja L. Gabrielaitytė-Kazulėnienė.

 

Po filmo peržiūros vyko jaukūs pokalbiai su garsiais Italijos meno ekspertais, kurie dalinosi įsimintinais gyvenimo momentais, kai kūrė ir dirbo kartu su E. Nekrošiumi.

 

Susitikime apie vieną reikšmingiausių režisieriaus kūrybos periodų pasakojo E. Nekrošiaus padėjėja Daria Deflorian. Prodiuseris Aldo Miguel Gromponė dalinosi nostalgiškais prisiminimais apie darbą su režisieriumi, jo kūrybos sklaidą ir kūrybinių dirbtuvių organizavimą jauniems aktoriams įvairiuose Italijos kampeliuose. Pašnekesiuose taip pat dalyvavo aktorė Mascia Musy, įkūnijusi Anos Kareninos vaidmenį E. Nekrošiaus spektaklyje bei Ida Vinella, dalyvavusi vienoje iš režisieriaus kūrybinių dirbtuvių.

 

Daugelio teatro atstovų nuomone, Italijos kultūra puikiai dera su šio menininko kūrybos ekspresyvumu. E. Nekrošiaus agentas Italijoje, Aldo Grompone, dirbęs su tokiais garsiais režisieriais kaip Romeo Castellucci ar Jan Fabre, pasakoja, kad šis režisierius buvo išskirtinė asmenybė savo kūryba sužavėjęs ir palietęs kiekvieną sėdintį teatro salėje.  

 

„Pirmieji E. Nekrošiaus spektakliai pribloškė vietinę publiką ir sudrebino Italijos teatrą. Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio ne tik žiūrovams, bet ir didiesiems kritikams. Sėkmingiausias šio režisieriaus periodas prasidėjo su spektakliu „Trys seserys“ ir išaugo pastačius legendinę Šekspyro trilogiją. Taip pat verta paminėti kitus spektaklius, kurie nepaliko žiūrovų abejingų: „Ana Karenina“, „Idiotas“ ar „Ivanovas“, – šventiniame vakare prisiminimais dalijosi A. Grompone.

 

Pasak E. Nekrošiaus agento Italijoje, tarp daugybės apdovanojimų, E. Nekrošiui reikšmingi net trys „Ubu“ prizai už geriausią užsienio spektaklį Italijoje. Režisieriui apdovanojimus pelnė spektakliai „Trys seserys“, „Hamletas“ ir „Makbetas“. Taip pat Taorminoje, Sicilijoje, šiam iškiliam kūrėjui buvo įteiktas prestižinis Europos prizas.

 

E. Nekrošiaus kūryba sudaro ištisą teatro epochą ne tik Italijoje, bet ir mūsų šalyje. Prisiminus įsimintiniausius režisieriaus kūrybos etapus Italijoje, lapkričio mėnesį Lietuvoje vyks tęstinis E. Nekrošiui paminėti skirtas renginių ciklas „Eimuntas Nekrošius. Paskutinieji“.

 

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.