7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paskelbti festivalio „Nepatogus kinas“ filmai – nugalėtojai

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1313), 2019-10-25
Kronika
Kadras iš filmo „Juodoji motina“
Kadras iš filmo „Juodoji motina“

13-asis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ šiemet savo žiūrovus skatino nestatyti sienų bei permąstyti MES ir JIE ribas. Ketvirtadienio vakarą vykusioje apdovanojimų ceremonijoje tarptautinė žiuri paskelbė festivalio konkursinės programos nugalėtoją – juo tapo filmas „Juodoji motina“. Žiūroviškiausiu filmu, pelniusiu daugiausiai festivalyje besilankančių kino gerbėjų simpatijų, paskelbta dokumentika „Paskutinę akimirką“. Šią savaitę „Nepatogus kinas“ persikelia į kitus šalies miestus.

 

Konkursinėje programoje geriausiu išrinktas režisieriaus ir garsaus gatvės kultūros fotografo Khaliko Allaho filmas „Juodoji motina“ („Black Mother“) kviečia kitaip, atsikračius vyraujančių stereotipų ir išankstinių nuostatų,  pažvelgti į Jamaiką.

 

Pasak žiuri, „Juodoji motina“ leidžia patirti slaptą kino jėgą: „Šį filmą sunku apibūdinti žodžiais, tai yra dvasinė kelionė, vizualinė poema, giliai išjaustas meilės laiškas, ekstazės kupina gatvės malda, polifoninė simfonija, gili asmeninė odė ir daugybė kitų dalykų tuo pačiu metu. Tačiau svarbiausia yra tai, kad šis filmas yra meilės žvilgsnis. Filmą dar galės pamatyti Vilniaus ir Panevėžio žiūrovai.

 

Specialaus paminėjimo prizas šiemet atiteko dviems filmams. Žiuri išskyrė įtemptą veiksmo trilerį primenantį Luke‘o Lorentzeno filmą „Naktinė greitoji“ („Midnight Family“) apie Meksiko gatvėse dėl iškvietimo lenktyniaujančius privačius greitosios pagalbos automobilius. Pasak žiuri, šis nepatogus ir jautrus filmas, kuriame susijungia mirtys ir sandoriai, priverčia viską emociškai išgyventi kartu su filmo veikėjais, desperatiškai besistengiaičiais priimti geriausius ir blogiausius gyvenimo sprendimus.

Specialaus paminėjimo prizą taip pat įteiktas režisierės ir žmogaus teisių ekspertės Ruken Tekes filmui „Eteris“ („Aether“), pasakojančiam apie 12 tūkstančių metų istoriją skaičiuojančią gyvenvietę, kuriai gresia išnykimas dėl statomos užtvankos.

 „Nepatogaus kino“ žiūrovai galėjo balsuoti už labiausiai patikusį filmą. Žiūroviškiausiu šiemet tapo režisieriaus Chriso Martino filmas „Paskutinę akimirką“ („Under the Wire“), karo žurnalistų lūpomis pasakojantis apie tūkstančių civilių likimus karo apimtoje  Sirijoje. Filmą dar galės pamatyti Šiaulių, Panevėžio ir Marijampolės žiūrovai.

 

Konkursinę programą vertino tarptautinė žiuri komisija: režisierė Claudia Tosi, festivalio „CinéDOC-Tbilisi“ direktorius Artčilas Hetaguri, festivalio „Docudays“ Ukrainoje programos sudarytoja Viktorija Leščenko ir kino prodiuserė Marija Razgutė.

 

Spalio 23 d. „Nepatogus kinas“ prasidės Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Ukmergėje, o lapkričio 13 d. toliau keliaus per Lietuvą į Uteną, Anykščius, Marijampolę, Rokiškį, Tauragę, Biržus.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš filmo „Juodoji motina“
Kadras iš filmo „Juodoji motina“