7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuva – Liuksemburgo „CinEast“ kino festivalio šalis viešnia

LKC inf.
Nr. 32 (1311), 2019-10-11
Kronika
Kadras iš filmo „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“
Kadras iš filmo „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“

Spalio 3–20 d. Liuksemburge vykstančio Centrinės ir Rytų Europos kinui skirto festivalio „CinEast“ dėmesio centre – Lietuva. Specialioje šalį pristatančioje programoje bus parodyti septyni, įvairių žanrų lietuvių filmai, autoriai susitiks su žiūrovais, Lietuvos pristatymą lydės paroda ir muzikos atlikėjų pasirodymas.

 

Lietuvių kūrėjų filmai pristatomi įvairiose festivalio „CinEast“ programose. Pagrindiniame festivalio konkurse varžysis Karolio Kaupinio filmas „Nova Lituania“. Jame taip pat rungsis ir šiemet Kanų kino festivalyje pristatytas bendros latvių,lietuvių,belgų ir prancūzų bendros gamybos filmas „Olegas“ (rež. Janis Kursietis), kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Valentinas Novopolskis.

 

Du filmai pateko į trumpo metražo vaidybinių filmų programą: tai Vytauto Katkaus „Kolektyviniai sodai“ ir Liuksemburge gyvenančios Gintarės Parulytės „Ar tai yra tikrasis tavo darbas?“ Žiūrovai taip pat galės pamatyti pilnametražius filmus - Ernesto Jankausko „Čia buvo Saša“ bei Marijos Kavtaradzės „Išgyventi vasarą“. Šiuolaikinei Lietuvos dokumentikai atstovaus  Aistės Žegulytės „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“.

 

Nepamirštas ir lietuvių kino paveldas: „Liuksemburgo radiją“ prisimins pirmą kartą Liuksemburge rodomas Raimundo Banionio filmas „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (1990). Jis ir atidarys spalio 11 d.vyksiantį Lietuvos kino ir kulinarijos vakarą.

 

Renginyje bus ir daugiau lietuviškų akcentų. Foto parodoje „Down With Walls!” bus eksponuojami fotografo Deivydo Buivydo darbai, o lietuvių muzikos trio „Baltic Balcan“ patikėta pasirodyti festivalio uždarymo vakarėlio scenoje.

 

„CinEast“ festivalis, organizuojamas nuo 2008 m., siekia pristatyti naujausius filmus iš Vidurio ir Rytų Europos. Festivalio filmai rodomi ne tik Liuksemburgo sostinėje, bet ir kituose šalies miestuose.

 

Lietuvos pristatymą festivalyje „CinEast“ organizuoja Lietuvos kino centras bendradarbiaujant su Lietuvos ambasada Briuselyje.

Žymos:
LKC inf.,
Kadras iš filmo „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“
Kadras iš filmo „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“