7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LDS narė, tapytoja Silvija Drebickaitė atstovavo Lietuvai 8 –oje Pekino Bienalėje

LDS inf.
Nr. 30 (1309), 2019-09-27
Kronika

Rugpjūčio 26 d. – rugsėjo 23 d., vyko jau 8 – ojoji tarptautinė Pekino meno bienalė, kurios tema „Spalvingas pasaulis ir bendra ateitis“. Tarptautinės komisijos buvo atrinktas ir finalinėje parodoje, Nacionaliniame Kinijos meno muziejuje (Pekinas, Kinija) dalyvavo LDS narės, monumentalistės, tapytojos Silvija Drebickaitė kūrinys „Gelių planeta“ (“Flower Planet“, 2018).


Kinijos vyriausybės ir Kinijos dailininkų sąjungos 2003 m. inicijuota, Kinijos dailininkų ir literatų federacijos finansuojama, Pekino Bienalė, tai – tarptautinė, akademinė paroda, kurioje pristatomi išskirtiniai, tarptautinės komisijos atrinkti kūriniai. Bienalės organizatoriai gavę paraiškas iš 113 skirtingų pasaulio šalių, pristatė 595 vizualiuosius menininkus ir 640 vizualiojo meno kūrinių: tapybos, grafikos, skulptūros, instaliacijų, medijų meno darbus (194 meno kūrinius iš Kinijos, 446 meno kūrinius iš užsienio šalių). Be pagrindinės parodos, veikė šešios specialios šiuolaikinio meno parodos iš Baltarusijos, Pietų Korėjos, Naujosios Zelandijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Ispanijos ir Pietų Amerikos. Remiantis įvairiais šaltiniais, parodą 2019 metais aplankė virš 180 000 žiūrovų.
Lietuvos atstovė, tapytoja Silvija Drebickaitė dalyvavo ne tik pagrindinėje parodoje, bet ir simpoziume, konferencijoje bei įvairiuose susitikimuose. Pagrindinis S. Drebickaitės įkvėpimo šaltinis – gamta. Žiūrovo akį dailininkės paveikslai patraukia pulsuojančiais spalviniais energingais potėpiais bei emociniais kontrastais. Drebickaitė gimė 1957 m. Šiauliuose. 1975–1980 m. tuometiniame Lietuvos valstybiniame dailės institute (dabar – VDA) studijavo monumentaliąją tapybą. Kompozicijos žinių įgijo iš Sofijos Veiverytės, tapybos – iš Leopoldo Surgailio, piešimo – iš Kazimiero Morkūno. Po studijų aktyviai įsitraukė į visuomeninių objektų sienų tapybos, mozaikų ir vitražų kūrybinius procesus. Nuo 1983 m. – LDS narė. Personalinėse ir grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje dalyvauja nuo 1972 m. Taip pat yra aktyvi Lietuvos ir užsienio tarptautinių plenerų dalyvė.

 

Žymos:
LDS inf.,