7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Švelnūs kariai“ – Amsterdamo kino festivalio dirbtuvėse

„Moonmakers“ inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Kronika
Kadras iš filmo,,Švelnūs kariai“
Kadras iš filmo,,Švelnūs kariai“

Birželio 30–liepos 6 dienomis debiutinis dokumentinis ilgametražis Marijos Stonytės filmas ,,Švelnūs kariai“ dalyvaus didžiausio Europos dokumentinio kino festivalio IDFA organizuojamose kino dirbtuvėse „IDFAcademy Summer School“. Dirbtuvėse profesionalūs montažo konsultantai dirbs su atrinktais, dar niekur nerodytais dokumentiniais projektais. Dirbtuvių tikslas – padėti kūrėjams tobulinti turimą montažo versiją bei pasiruošti filmą pristatyti tarptautinei kino industrijai. Filmą prodiusuoja Giedrė Žickytė („Moonmakers“, Lietuva) kartu su estų kino prodiuseriu Riho Vastriku („Vesilind“, Estija).

 

Kasmet programa sulaukia kelių šimtų dokumentinių projektų paraiškų iš viso pasaulio. Šiais metais atrinkta 16 filmų, tarp kurių ir ,,Švelnūs kariai“. Tai pirmas lietuvių projektas, dalyvaujantis prestižinėje „IDFAcademy Summer School“ programoje. Projektui atstovaus režisierė Marija Stonytė bei montažo režisierė Mirjam Jegorov (Estija), kuri yra dirbusi prie Audriaus Stonio filmo „Moteris ir ledynas“ bei Arūno Matelio ,,Nuostabiųjų lūzerių“ montažo.

 

,,Smagu, kad prieš išleidžiant filmą į kino teatrus turėsime galimybę juo pasidalinti su ryškiausiais šiuolaikinio dokumentinio kino profesionalais, gauti naudingų patarimų, mokytis iš ne vienus metus mus žavėjusių kino meistrų“, – sako Marija Stonytė.

 

Ilgametražis dokumentinis filmas „Švelnūs kariai“ („Gentle Warriors“) pasakoja trijų merginų, pasirinkusių savanorišką tarnybą Lietuvos kariuomenėje, istorijas ir kuria jaunų moterų, pradedančių savarankišką gyvenimą šių dienų Lietuvoje, portretus. Filme ieškoma atsakymo į klausimą, ką turi išgyventi jauna moteris, kad taptų kariu ne tik kariuomenėje, bet ir gyvenime. Režisierė savo herojes pradėjo filmuoti, kai 2015 m. kovą, atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes, LR Seimas atnaujino devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

 

,,Švelnūs kariai“ buvo pristatyti ir kituose tarptautiniuose renginiuose – Triesto kino festivalyje (Italija), vienoje didžiausių pasaulyje Šefildo dokumentinio kino mugėje „Meet Market“ (D. Britanija), „Baltic Sea Docs“ (Ryga, Latvija), Odesos kino festivalyje (Ukraina). Filmas apdovanotas kaip geriausiai vystomas lietuviško kino projektas Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“, įvertintas specialiu paminėjimu Salonikų dokumentinių filmų festivalyje (Graikija), pelnė geriausio dokumentinio projekto apdovanojimą „The Edinburgh Pitch 2018“ (Škotija) ir kt.

 

Filmo gamyba iš dalies finansuota Lietuvos kino centro. „Švelnūs kariai“ bus rodomi kino teatruose jau kitąmet.

Kadras iš filmo,,Švelnūs kariai“
Kadras iš filmo,,Švelnūs kariai“
Kadras iš filmo,,Švelnūs kariai“
Kadras iš filmo,,Švelnūs kariai“
Kadras iš filmo,,Švelnūs kariai“
Kadras iš filmo,,Švelnūs kariai“