7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos animacija vėl prisistato didžiausiame animacinių filmų festivalyje

LKC inf.
Nr. 24 (1303), 2019-06-14
Kronika
Kadras iš animacinio filmo „Žonglierius“
Kadras iš animacinio filmo „Žonglierius“

Birželio 11 d. Prancūzijoje, Ansi (Annecy) mieste prasideda savaitę truksiantis tarptautinis animacinio kino festivalis. Jame veikia animacijos industrijos mugė „MIFA“, kurioje šiemet po poros metų pertraukos vėl veiks Baltijos šalių animacijos stendas „Animated Baltics“. Birželio 10-15 d. vykstančioje animacijos šventėje daug lietuvių: konkursinėse festivalio programose – net du šalį atstovausiantys animaciniai filmai, o į industrijos mugę išvyko iki šiol didžiausia verslo ryšius stiprinsianti lietuvių delegacija.

 

Ansi vykstantis festivalis –  seniausias ir vienas svarbiausių kino animacijos industrijos renginių ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje, tad patekti į festivalio programas kūrėjams ne taip paprasta.  Šie metai lietuviams buvo sėkmingi – konkursinėje trumpametražių filmų programoje varžosi Skirmantos Jakaitės animacinis filmas „Žonglierius“, o programoje „Perspectives“ bus pristatytas bendros Estijos, Lietuvos, Meksikos bendros gamybos filmas „Žiema atogrąžų miške“ (rež. Anu-Laura Tuttelberg). Abu filmai prodiusuoti lietuvių kompanijos „Art Shot“.

 

Į tik animacijos industrijai skirtą mugę „MIFA“ kasmet atvyksta daugiau nei 11 tūkstančių profesionalų iš viso pasaulio. Jie dalyvauja susitikimuose, ieško potencialių partnerių naujiems ir jau vykdomiems projektams, domisi valstybių finansinės paramos schemomis, mokestinėmis lengvatomis. Mugėje taip pat vyksta konferencijos industrijai aktualiais klausimais, projektų pristatymai, dalinamasi patirtimi.

 

Stende „Animated Baltics“ ir vėl prisistatys Lietuva. Šiemet Lietuvos kino centras, Vilniaus kino klasteris ir Lietuvos animacijos asociacija į „MIFA“ pasiuntė net 15 atstovų: Lietuvos asociacijos vadovę, prodiuserę Agnę Adomėnę, Vilniaus kino klasterio vadovą Romaną Matulį, filmo „Žonglierius“ režisierę Skirmantą Jakaitę, „Animatrix“ kompanijos direktorių Tomą Juchnevičių ir vykdantyjį prodiuserį Dovydą Vilkelį, kompanijos „Kinomind Films“ vadovę Inesą Ivanovą. Mugėje taip pat dalyvaus kompanijos „OAK9 Entertainment“ atstovai Mindaugas Jokūbaitis ir Vytautas Naudžius, studijos „Meinart“ atstovai Meinardas Valkevičius ir Akvilė Bliujūtė-Janušė, kompanijos „Okta“ prodiuseris Vitalijus Žukas, režisierė Kristina Buožytė, animacijos ir vaizdo žaidimų festivalio „BLON” vadovė Laura Almantaitė, kino platinimo kompanijos „Kino pavasaris Distribution JSC Europos kinas“ atstovė Aistė Račaitytė ir Lietuvos kino centro atstovė Simona Gaidytė.

 

„MIFA“ mugėje, Baltijos šalių stende, visiems besidomintiems bus teikiama informacija apie Baltijos šalių animaciją – veikiančias gamybos įmones bei studijas, jų siūlomas paslaugas, animacijos kūrėjus bei jų darbus ir projektus, vyks susitikimai su kino profesionalais. Mugės metu Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalių delegacijos kvies į „Baltic - Get Together“ tinklaveikos susitikimą-prisistatymą, įvyks specialus tarpindustrinis Lenkijos ir Baltijos šalių atstovų susitikimas, skirtas bendrai gamybai skatinti.  

Tarptautinė animacinių filmų mugė (MIFA) vyksta tarptautinio „Annecy“ animacinių filmų festivalio metu – birželio 11-14 d. Tai vienas didžiausių tokių renginių, šiemet rengiamas jau 34-ąjį kartą.

Žymos:
LKC inf.,
Kadras iš animacinio filmo „Žonglierius“
Kadras iš animacinio filmo „Žonglierius“