7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kultūriniai mainai per paveikslėlių knygas

Jolita Liškevičienė
Nr. 24 (1303), 2019-06-14
Kronika
Parodos pristatymas tarptautinėje Tbilisio knygų mugėje
Parodos pristatymas tarptautinėje Tbilisio knygų mugėje

Tarptautinėje Tbilisio knygų mugėje, vykusioje gegužės 28 – birželio 2 d. buvo atidaryta iliustracijų paroda pavadinimu „Paveikslėlių kalba: kartvelų ir lietuvių iliustracijų paroda”, kurioje dalyvavo Sakartvelo ir Lietuvos iliustruotojai. Ši paroda, tai dviejų tautų žvilgsnis į šiuolaikinę vaikų knygą, į jos paveikslėlius. Lietuvos parodos dalis pristato 15 žymiausių ir šiuo metu aktyviai kuriančių vaikų knygos dailininkų. Parodoje eksponuojamos ne vien iliustracijos, bet knygos, jas galima palyginti, kaip dailininko sukurtas vaizdas įkomponuojamas į knygą ir kaip jis sąveikauja su jos tekstu, kokia Lietuvos knygų spaudos kokybė, kaip atrodo lietuviškos paveikslėlių knygos.

Dauguma pristatomų vaikų knygų yra pelniusios apdovanojimus Lietuvoje (Mariaus Marcinkevičiaus ir Aušros Kiudulaitės knyga „Draugystė ant straublio galo“ (Tikra knyga, 2017), ar to paties autoriaus kartu su Lina Dūdaite sukurta knyga „Sivužas“ (Tikra knyga, 2018), daugelis jų jau išversta į kitas kalbas ir išleistos kitų šalių leidyklose (Jurgos Vilės ir Linos Itagaki knyga „Sibiro haiku“ (Aukso žuvys, 2017), Kęstučio Kasparavičiaus knyga „Kaimynė už kampo“ (Nieko rimto, 2017), arba knygos, sukurtos lietuvių dailininkų, bet išleistos užsienyje (Monikos Vaicenavičienės knyga „What Is a River?“ (Opal, 2018), ar Elenos Selenos knyga „Jungle“ (Gallimard Jeunesse, 2018). Šiai parodai dailininkai buvo atrinkti kas trejus metus rengiamos parodos „Knygos meno paroda: iliustracijos“ (2018, kuratorės Ieva Babilaitė, Jolita Liškevičienė ir Nijolė Šaltenytė) pagrindu. Mes džiaugiamės galėdami pristatyti įvairių kartų menininkus, nuo jaunų, dar dailės akademijoje besimokančių studentų (Ugnė Rudinskaitė, Laima Matuzonytė), šiuo metu aktyviai kuriančių ir edukacines dirbtuves vedančių dailininkų Aušros Kiudulaitės, Ingos Dagilės, Rasos Joni, Kotrynos Zylės, Rasos Jančiauskaitės iki garsių, tarptautiniu mastu pripažintų vaikų knygų dailininkų (Kęstutis Kasparavičius, Lina Dūdaitė, Ilja Bereznickas).

Dauguma dailininkų turi suformavę savo meninį braižą, kiti bando naujas paveikslėlių knygos formas, pavyzdžiui, parodoje pristatoma naujoji Ievos Babilaitės bežodė (dar vadinama tylioji) knyga „(Ne)vienas" (Tikra knyga, 2019) ar Martyno Pavilonio kartu su sese dvyne išleista tamsoje šviečianti knyga „Marmiai: Olis ir dažų kibirėlis“ (Alma littera, 2018). Parodoje dalyvauja ir 17 kartvelų iliustratorių, kurie jau buvo atrinkti vokiečių kuratorės Ulrikės Nikel Frankfurto knygų mugės 2018 m. programai, kuomet Sakartvelas buvo šalis viešnia ir pristatė savo kultūrinę programą ir iliustracijas. Ši jungtinė paroda iš vienos pusės rodo, kokios meno tendencijos vyrauja kiekvienos šalies dailės pasaulyje, kokia Lietuvos ir Sakartvelo kūrėjų stilių ir meninio braižo įvairovė, kita vertus – matome, kad esame labai panašūs, nes kalbame universalia paveikslėlių kalba, kuri pasakoja vaizdais: jai nereikia vertėjų, ji gerai suprantama tiek vaikams, tiek suaugusiems.   


    Tarptautinė Tbilisio knygų mugė šiemet yra jau 21-oji ir lyginant su Lietuvos knygų muge, yra žymiai mažesnė, nors ir gausiai lankoma kartvelų. Sakaratvelo leidėjams dar yra daug galimybių plėsti savo veiklą ir spausdinti vaikams knygas, kurios turi aukštą meninį lygį ir tikslus – edukuoti jaunąjį skaitytoją tiek formos, tiek turinio prasme. Paroda dar keliaus po Sakartvelo regionus ir bus rodoma keliuose miestuose – Dušetyje, Batumyje ir Telavyje. Parodas taip pat lydės dailininkų kūrybinės dirbtuvės, kurias ves lietuvių iliustratorės ir IBBY narės Ieva Babilaitė, Lina Itagaki, Aušra Kiudulaitė ir Kotryna Zylė kartu su kartvelų dailininkais. Šį projektą organizuoja Vilniaus grafikos meno centras ir studija ,,Ilustrator". Jo įgyvendinimą parėmė Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos ambasada Sakartvele, Lietuvos kultūros institutas. Projektą įgyvendinti padėjo Sakartvelo Švietimo, mokslo, kultūros ir paminklų apsaugos ministerija, kurios tarptautinės programos „Sakartvelas Europoje / Europa Sakartvele“ dalimi tapo šis renginys, taip pat Sakartvelo nacionalinis knygų centras bei kitos kartvelų institucijos.

Parodos pristatymas tarptautinėje Tbilisio knygų mugėje
Parodos pristatymas tarptautinėje Tbilisio knygų mugėje