7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kūrėjos kviečia prisidėti pristatant Lietuvą Venecijoje

Rengėjų inf.
Nr. 12 (1291), 2019-03-22
Kronika
„Saulė ir jūra“ pristatymas MO muziejuje.  A. Vasilenko nuotr.
„Saulė ir jūra“ pristatymas MO muziejuje. A. Vasilenko nuotr.

Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra“ (Marina) šiemet 58-ojoje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje atstovaus mūsų šaliai. Lietuvos paviljonas keliems mėnesiams virs šviesiu ir nerūpestingu paplūdimiu. Iš pirmo žvilgsnio lengvabūdišką, bet labai aktualias ekologijos problemas nagrinėjantį projektą pristatys Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija, o paviljoną kuruos Londono „Serpentine“ galerijos viešųjų programų kuratorė Lucia Pietroiusti.


Gana neįprastu Venecijos bienalei žanru prisistatysianti Lietuva nukelia ambicingą operą nuo scenos ir įkurdina prie menamos jūros. Pagrindinis „Saulės ir jūros“ veikėjas – šiuolaikinė ryškiaspalviais maudymosi kostiumėliais prisidengusi vasarotojų bendruomenė. Gulėdami ant keliomis tonomis smėlio padengtų erdvės grindų poilsiautojai atlieka įprastas pliažo procedūras ir dainuoja. Operos librete atostogautojų mintys įgarsinamos gyva ir nerūpestinga kalba. Solo partijose – gyvenimiški rūpesčiai, prisiminimai, filosofiniai pamąstymai, net kremo nuo saulės sudėtis ir ryto planai kepti kiaušinienę. Menininkės itin lengvai, pagaviai ir su švelnia ironija operoje kalba apie visuomenės bei gamtos ekosistemų krizes ir griūtis.


Nors „Saulės ir jūros“ premjera įvyko 2017-ųjų spalį tarptautiniame teatro festivalyje „Sirenos“ Nacionalinėje dailės galerijoje, kūrinys pradėtas plėtoti 2016 m. Akademie Schloss Solitude rezidencijoje. Pats jos direktorius ir meno vadovas, programos įkūrėjas ir tarybos pirmininkas prof. Jeanas-Baptiste’as Joly kartu su VDA Nidos meno kolonijos vykdomąja  direktore menotyrininke dr. Rasa Antanavičiūte patvirtinti Lietuvos paviljono komisarais.


Viename svarbiausių šiuolaikinio meno renginių kūrinys pirmą kartą suskambės angliškai. Venecijai pritaikytas ne tik libretas, bet ir garso takelis bei operos trukmė. „Saulę ir jūrą“ planuojama paversti keturių valandų reginiu, kuriame dainuos ne tik lietuviai. Bus rengiama speciali tarptautinė operos atlikėjų atranka. Lietuvoje ir Venecijoje numatyta vieša susijusių renginių programa, orientuota į ekologijos problemas. Be to, „Saulės ir jūros“ pasirodymą papildys katalogas su specialia, riboto tiražo vinilo plokštele – operos garso įrašu.


Nuo 1895 m. kas dvejus metus rengiama tarptautinė Venecijos bienalė laikoma prestižiškiausia šiuolaikinio meno paroda pasaulyje. Pagrindinės parodos kuratoriumi šįkart paskirtas daugiau nei dešimtmetį „Hayward“ galerijai Londone vadovaujantis Ralphas Rugoffas. Lietuva Venecijos bienalėje dalyvauja nuo 1999-ųjų, todėl 2019 m. gegužės 11 – lapkričio 24 d. vyksiančioje bienalėje prisistatysime vienuoliktą kartą. Lietuvos paviljoną Venecijos bienalėje pristato Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.


Rengėjų kreipimasis: „Kad Lietuvos paviljonas pritrauktų kuo daugiau lankytojų, visą šį laikotarpį opera turi kuo dažniau skambėti gyvai. Todėl kūrinį, kuriame pasirodo daugiau nei 20 dainininkų, planuojame rodyti kiekvieną šeštadienį po 8 valandas. Net ir 2,65 euro reiškia daug: jei puodelio kavos vertą paramą skirtų 12 tūkstančių žmonių, tai užtikrintų atlygį atlikėjams per visą bienalės laikotarpį.


Paprastai Venecijos bienalėje pristatomi statiški meno kūriniai – skulptūros, piešiniai, videomeno darbai. Tokia ekspozicija instaliuojama prieš bienalės atidarymą, o jai prasidėjus paroda gyvena savarankišką gyvenimą ir nebesikeičia. Mūsų atvejis kitoks. Dirbame su daugiau nei 30 žmonių komanda, dainininkai savo partijas mokosi jau dabar. Visą pusmetį, nuo bienalės atidarymo gegužės pradžioje iki spalio pabaigos, su jūsų pagalba kiekvieną šeštadienį jie galėtų kurti gyvą reginį. Esame suskaičiavusios, kad viena gyvo „Saulės ir jūros“ pasirodymo minutė (neskaičiuojant paviljono nuomos, techninio aptarnavimo ir kitų pasirengimo išlaidų) kainuoja 2,65 euro. Kviečiame prisidėti prie sėkmingo Lietuvos pasirodymo Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje. Naudodamiesi Indiegogo dalinimosi funkcijomis kartu plėskime Lietuvos paviljono pagalbininkų ratą. Iš anksto dėkojame ir sakome iki pasimatymo dainuojančiame paplūdimyje Venecijoje!“ https://www.indiegogo.com/projects/saule-ir-jura-sun-sea?fbclid=IwAR1ryfa3mm5pL1acHa5KvxM5iAg_hXNegPS5WhcsNnNxvDMZlB77UiJGc9g#/

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Saulė ir jūra“ pristatymas MO muziejuje.  A. Vasilenko nuotr.
„Saulė ir jūra“ pristatymas MO muziejuje. A. Vasilenko nuotr.
„Saulė ir jūra“ pristatymas MO muziejuje. A. Vasilenko nuotr.
„Saulė ir jūra“ pristatymas MO muziejuje. A. Vasilenko nuotr.