7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino festivalyje Trieste – ne tik lietuviški filmai, bet ir bendras Baltijos šalių – Italijos prizas

LKC inf.
Nr. 4 (1283), 2019-01-25
Kronika
Kadras iš filmo „Eteris“ (rež. K.Zanussi)
Kadras iš filmo „Eteris“ (rež. K.Zanussi)

Penktadienį prasidėjusiame Triesto tarptautiniame kino festivalyje Italijoje netrūks svarbių įvykių – Lietuva net tris kartus bus matoma kino programose, o industrijai skirtame forume bus  įteiktas Baltijos šalių ir Italijos bendrai vystomų kino projektų prizas. Tai ilgai laukto tarptautinio susitarimo tarp trijų kino institucijų ir Italijos generalinės kino direkcijos rezultatas.

 

Kino programoje vėl skambės Lietuvos vardas: trumpametražių konkurse rungsis Lauryno Bareišos filmas „Kaukazas“, programoje „Born in Trieste“ bus pristatytas industrijos renginyje vystytas Audriaus Stonio ir latvių režisierės Kristine Briede dokumentinis filmas „Laiko tiltai“, o „Special Events“ programoje bus parodyta lenkų režisieriaus Krzysztofo Zanussi istorinė drama „Eteris“, kurta kartu su Lietuva.

 

Festivalio metu vyks bendros gamybos kino forumas „When East Meets West“, sukviečiantis prodiuserius, režisierius, platintojus, investuotojus, festivalių programų sudarytojus susipažinti su filmų gamybos naujienomis, užmegzti ryšius.

 

„When East Meets West“ forume kasmet pristatomi atranką įveikę dokumentinių ir vaidybinių filmų projektai, kurie konkuruoja dėl finansinių prizų. Į konkursinę vystomų filmų programą „Last stop Trieste“ pateko režisierės Marijos Stonytės ir prodiuserės Giedrės Žickytės kuriamas filmas „Švelnūs kariai“.

 

Industrijai skirtoje programoje šiemet inicijuojamas bendras Italijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos  prizas, skirtas bendrai vystomiems projektams. Tai partnerystės tarp Italijos generalinės kino direkcijos ir Baltijos šalių kino centrų rezultatas, motyvuosiantis bendradarbiavimą kuriant filmus. Įsteigto apdovanojimo vertė 30 tūkstančių eurų. Prizą laimėjusio projekto gamyba turės būti vykdoma kaip Italijos ir bent vienos iš Baltijos šalių bendra gamyba, atitinkanti Europos konvencijos dėl bendros filmų gamybos reikalavimus.

 

„Pastaraisiais metais šis forumas tapo mūsų regionui reikšminga susitikimo vieta, skatinančia ilgalaikį Rytų Europos ir Vakarų Europos bendradarbiavimą. Tikiuosi, kad įsteigtas Baltijos šalių ir Italijos prizas bendrai vystomiems projektams taps reikšminga paskata prodiuseriams pradėti dirbti kartu jau ankstyvoje filmo kūrimo stadijoje“, – sako Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Žymos:
LKC inf.,
Kadras iš filmo „Eteris“ (rež. K.Zanussi)
Kadras iš filmo „Eteris“ (rež. K.Zanussi)
Kadras iš filmo „Kaukazas“(rež. L.Bareiša)
Kadras iš filmo „Kaukazas“(rež. L.Bareiša)