7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paryžiuje buvusį „Maison Margiela“ mados namų dizainerį sužavėjusi paroda įsikūrė Vilniuje

Rengėjų inf.
Nr. 42 (1279), 2018-12-21
Kronika
R. Juškevičiūtės nuotr.
R. Juškevičiūtės nuotr.

Šią savaitę lietuviško dizaino namuose LOCALS.LT įsikūrė lietuvių menininkų dueto „Egyboy“ pop-up paroda „Enjoy The Game“. Oficialus parodos atidarymas vyks šį ketvirtadienį, gruodžio 20 d., 18 val. Šiuolaikinio meno paroda lietuviško dizaino namuose, prekybos centre „GO9“, veiks iki pat Naujųjų metų – sausio 1 d.

Ši paroda į Vilnių grįžo iš Paryžiaus. Prancūzijos sostinėje pristatyti lietuvių meno kūriniai sužavėjo  ir buvusį garsiųjų „Maison Margiela“ mados namų dizainerį, kuris vieną lietuvių darbų įsigijo asmeninei savo kolekcijai. Vilniuje pristatomos parodos metu visi eksponuojami kūriniai taip pat parduodami, tad jais savo namus papuošti gali ir šiuolaikinį meną vertinantys lietuviai. Be to, prieš pat atidarymą vieną parduotuvės sienų papuošė gyvai vietoje nupieštas menininkų kūrinys, kurio idėja jiems kilo apsilankius Locals.lt.

Menininkų duetas „Egyboy“ – tai broliai dvyniai Egidijus ir Remigijus Praspaliauskai, kūrybinį kelią pradėję nuo šešerių metų, o 2010 metais įkūrę pirmąjį savo prekės ženklą „Mother Eleganza“, vėliau tapusį „Egyboy“ projektu.

„Egyboy“ gimęs Vilniuje, įkvėptas Sidnėjaus ir Paryžiaus, ilgainiui tapo šiuolaikinio miesto simboliu. Kūrybinis brolių duetas, derindamas ironiją, šiandienos aktualijas, pop ir interneto kultūrą, stebina išskirtiniais meno kūriniais ir drabužiais.

Trumpas interviu su parodą Vilniuje pristatančiu Egidijumi Praspaliauskiu.

Paroda „Enjoy the Game“ buvo eksponuojama Paryžiuje. Kaip kūrinius vertino prancūzai?
Tai buvo mano pirmoji solo paroda Paryžiuje. Džiugu, kai paveikslą nuperka buvęs garsių mados namų „Maison Margiela“ dizaineris – tai reiškia nemažai. Atidarymas buvo spalvingas. Tortas skrido į veidą, leidome dūmų mašiną, draugai atsiuntė lietuviško alaus. Darydamas parodą labiausiai vertinu prieš parodinį laikotarpį, per kurį daug eksperimentuodamas galiu daugiau išmokti, patirti, tobulėti kaip menininkas. Pasiekti naujų „boom bastic fantastic“ rezultatų.

„Enjoy the Game“ grįžo į Vilnių ir iki Naujų metų bus eksponuojama lietuviško dizaino namuose. Kokie kūriniai parodoje eksponuojami?
LOCALS.LT parodinėje erdvėje eksponuojama „Egyboy“ paroda iš Paryžiaus ir dalis meno konceptų iš visų metų įdirbio kartu su broliu Remiu. Žiūrovas atėjęs į parodą galės pamatyti nuo ypatingų „Egyboy“ degtukų dėžučių iki paveikslų ir kitų dizaino objektų.

Kas įkvėpė šią parodą? Kuo ji unikali?
Parodos pavadinimą „Enjoy the Game“ įkvėpė krepšininko Michael Jordan filosofija „Just play, Have fun, Enjoy the Game“, kuri idėjiškai labai priimtina ir mums bei tam, ką mes darome. Persikėlus gyventi į Paryžių, nemažai įkvėpimo gavau ir iki šiol gaunu iš pastebėjimų Paryžiaus gatvėse. Metro ten kartais kaip muziejus. Nuplėšyti metro plakatai prilygsta abstraktaus meno aukščiausios klasės darbams, tik gaila, kad niekas jų nerėmina. Daug graffiti, dripsai ant prabangių architektūros detalių iš aukso – tokie kontrastai apsuka galvą ir sukelia šiurpulius bėgiojančius per nugarą. Tai taip nerealu, kad netgi realu – net wild style šiukšlynas kartais gali atrodyti panašus į Picasso skulptūrą. Cha! Viskas yra kaip filtras per savą supratimo prizmę.

Tiesa, kad parodos kūrinius Vilniuje bus galima ne tik pamatyti, bet ir įsigyti?  
Taip. Darbų kainos svyruos nuo 150 iki 300 eurų. Bus galimybė įsigyti ir marškinėlių, ir pirmąją „Egyboy Toy“ skulptūrėlę trofėjų „Jesus Fun“, už kurios įgyvendinimą ačiū skulptoriui Nerijui Erminui. Labiausiai noriu, kad mano menas nedulkėtų, kad jis keltų šypseną.

Kokiam žmogui patiks „Egyboy“ kūriniai?
Visiems pagal skonį.

Lietuviško dizaino namus LOCALS.LT ir „Egyboy“ parodą Vilniuje galima rasti prekybos centre „GO9“ (3-ias aukštas, Gedimino pr. 9). Oficialus parodos atidarymas vyks gruodžio 20 d., ketvirtadienį, 18 val. Paroda veiks iki sausio 1 d.


Daugiau informacijos:
Indrė Pavilonytė
[email protected]

Žymos:
Rengėjų inf.,
R. Juškevičiūtės nuotr.
R. Juškevičiūtės nuotr.
R. Juškevičiūtės nuotr.
R. Juškevičiūtės nuotr.
R. Juškevičiūtės nuotr.
R. Juškevičiūtės nuotr.
R. Juškevičiūtės nuotr.
R. Juškevičiūtės nuotr.
R. Juškevičiūtės nuotr.
R. Juškevičiūtės nuotr.