7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmą „Kvėpavimas į marmurą“ jau galima žiūrėti internetu

„Jus a moment“
Nr. 36 (1273), 2018-11-09
Kronika
Kadras iš filmo „Kvėpavimas į marmurą“
Kadras iš filmo „Kvėpavimas į marmurą“

Šių metų tarptautiniame festivalyje „Kino pavasaris“ startavęs vaidybinis Giedrės Beinoriūtės filmas jau įtrauktas į dvidešimties tarptautinių festivalių programas. Grįžusi iš svarbiausio Azijos kino festivalio Busane (P. Korėja), režisierė tęsia turą po Europos miestus, kur filmas dalyvauja konkursinėse ir specialiose geriausių metų filmų programose, o filmo dar nemačiusiems Lietuvos žiūrovams „Kvėpavimas į marmurą“ jau prieinamas filmų platformoje „ŽMONĖS Cinema“.

 

„Keliaudamas po festivalius, ne tik geriau pažįsti savo filmą, bet ir pasaulį apskritai. Iš žiūrovų klausimų, iš to, į ką jie atkreipia dėmesį, gali daug sužinoti apie tos šalies kultūrą. Pavyzdžiui, Izraelyje man paliko didelį įspūdį, tai kad į kiną einama šeimomis – senoliai su lazdutėmis, jų vaikai, anūkai ateina praleisti laiko kartu. Pažiūrėję filmą jį aptaria, gurkšnodami kavą. Tai labai įkvepia ir liudija dėmesį tiek kultūrai, tiek šeimai. Pietų Korėjoje sutiktas niujorkietis režisierius išgirdęs filmo istoriją, netikėtai pasidalijo savo patirtimi, kad be dar trijų biologinių brolių ir seserų turi tris įvaikintus. Kalbamės apie iššūkius, tekusius tėvams. Anykščiuose, Vilniuje prieina žmonės, turintys įvaikinimo patirties, dėkoja už filmą, pasakoja savo istorijas, nuo kurių jau aš pati keičiuosi. Man patinka procesai, kuriuos filmas sukelia. Todėl dar labiau noriu, kad jį pamatytų kuo daugiau žmonių“,  – sako Giedrė Beinoriūtė.

 

Vos grįžusi iš Pietų Korėjos režisierė Giedrė Beinoriūtė išskubėjo į Liuksemburgą, kur susitiko su tarptautinio kino festivalio ,„CinEast“ žiūrovais, spalio 26 d. įvyko filmo rodymas Rygos tarptautinio kino festivalio konkursinėje programoje. Šiame seanse dalyvavo filmo kūrybinė grupė iš Latvijos. Tarp jų – Latvijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose už specialiai filmui sukurtą muziką nominuotas kompozitorius Vestardas Šimkus.

 

Lapkritį filmas „Kvėpavimas į marmurą“ jau parodytas trijuose Vokietijos miestuose – Liubeke, Kotbuse ir Berlyne. Taip pat jis atstovaus Lietuvai operatorių kino menui skirtame tarptautiniame kino festivalyje „Camerimage“ (Lenkija), pasieks Minske vykstančio festivalio „Listapad“ žiūrovus, jau antrą kartą apsilankys Olandijoje, šį kartą festivalyje „Noordelijk Film Festival“. Lapkričio keliones vainikuos jau trečiasis A klasės festivalis– „Kvėpavimas į marmurą“ atrinktas į Tarptautinio Talino kino festivalio „Black Nights“ Baltijos šalių konkursą.

 

Internetinėje platformoje „ŽMONĖS Cinema“ prieinamą filmą dar galima pamatyti ir Vilniuje, kino teatruose ,,Skalvija“ ir ,,Pasaka“, netrukus filmo kūrėjai susitiks su Šilutės, Druskininkų ir Visagino žiūrovais.

 

„Kvėpavimas į marmurą“ pasakoja vienos šeimos istoriją. Izabelė, Liudas ir epilepsija sergantis jų sūnus Gailius gyvena kaimo sodyboje. Izabelei pavyksta įtikinti vyrą, kad reikia įsivaikinti vaikų namuose augantį, užsispyrusį ir paslaptingą šešiametį Ilją. Nuo tos akimirkos šeimos gyvenimas pradeda keistis…

 

Filmo gamybą dalinai finansavo Lietuvos kino centras.

Kadras iš filmo „Kvėpavimas į marmurą“
Kadras iš filmo „Kvėpavimas į marmurą“