7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

XIII tarptautiniame folkloro festivalyje POKROVSKIJE KOLOKOLA kolektyvai iš 12 šalių

Rengėjų inf.
Nr. 27 (1264), 2018-09-07
Kronika

2018 m. spalio 10-14 dienomis Vilniuje vyks tryliktasis tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“.   Pavadintas pravoslavų šventės  - Švenčiausiosios Mergelės Marijos apsaugos (Pokrov Presviatoj Bogorodicy) garbei, festivalis jau daugelį metų nuosekliai vykdo svarbią misiją – populiarina tradicinę kultūrą, ugdo atitinkamą požiūrį į ją, stiprina ryšius su tokiomis pačiomis kitų šalių kultūromis. Tradicinė kultūra maitina mūsų šaknis: įsikerojame mes - su mumis įsikeroja mūsų vaikai. O tai reiškia mes tampame atsakingi už tą vietą, erdvę, kurioje gyvename. Visa tai turime suprasti!


Per trylika festivalio gyvavimo metų jame dalyvavo ir šiltus prisiminimus į savo šalis išsivežė folkloro ir etnografijos kolektyvai iš Azerbaidžano, Baltarusijos, Estijos, Gruzijos, Ispanijos, Italijos, Kazachstano, Latvijos, Lenkijos, Meksikos, Norvegijos, Olandijos, Prancūzijos, Rusijos (taip pat Adygėjos, Altajaus krašto, Kalmukijos, Kabalda-Balkarijos, Mordovijos, Udmurtijos, Čečėnijos, Dagestano, Komi, Tuvos, Marių, Šiaurės Osetijos-Alanijos Respublikų), Serbijos, Slovakijos, Slovėnijos, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos, Vokietijos ir kt. Vieną kartą jame dalyvavę kolektyvai siekia sugrįžti į Vilnių dar kartą, o sostinės gyventojai bei svečiai laukia rudens ir planuoja savo laisvalaikį pagal festivalio programą. Ir tai nestebina: čia daugybė gerbiamų kolektyvų, visa etnografų ir geriausių pedagogų komanda, puikios gyvenimo sąlygos, turtinga kultūrinė programa. Organizatoriai labai stengiasi, kad dalyviai grįžtų kupini puikių įspūdžių apie Lietuvą.


Šiais metais festivalyje dalyvaus folkloro kolektyvai iš 11 šalių, savo patirtimi dalinsis iškiliausi šių dienų etninės kultūros pedagogai, liaudies tradicijų tyrinėtojai, sulauksime etninių ansamblių iš Azerbaidžano, Baltarusijos, Estijos, Gruzijos, Italijos, Ispanijos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos,  Ukrainos, Vokietijos. Unikalioje šventėje dalyvaus ir geriausi daugiatautės Lietuvos tautinių bendrijų bei lietuvių folkloro ansambliai. Įžymūs pedagogai, tarp jų nemažai profesorių, rengs meistriškumo pamokas visiems norintiems, o liaudies meistrai iš skirtingų Lietuvos kampelių vėl pasidalins su vaikais ir jaunimu amatų paslaptimis.


Festivalio renginiai vyksta geriausioje Vilniaus koncertinėse salėse: Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, Vilniaus Rotušėje, pravoslavų bei katalikų bažnyčiose, muziejuose. Išskirtinis festivalio bruožas - „Pokrovskije kolokola“ yra vienintelis festivalis Baltijos šalyse, kiekvienais metais teikiantis žymiausiems šių dienų Lietuvos ir užsienio kompozitoriams World music krypties kūrinių užsakymus. Šią idėją jau daugelį metų remia Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė. Kūriniuose yra įamžinami ryškiausi muzikinio folkloro pavyzdžiai. Profesionalių muzikantų ir folkloro ansamblių atliekami World music kūriniai artimi tiek liaudies kūrybos mėgėjams, tiek profesionalaus meno mylėtojams, tiek jaunimui, besidominčiam savo šalies istorija, tradicijomis, paveldu. Klausytojai jau girdėjo Andrejaus Doinikovo „Etnosferą – naują tradicijų dvelksmą“, Gedimino Rimkaus Rimkevičiaus „Liaudiškąją rapsodiją“, Jono Jurkūno „Iš šio miesto“, Lino Rimšos „Moterų giesmes“ ir orkestrinę misterijos „Senasis tikėjimas“ versiją, Algirdo Martinaičio „Sakmę apie gyvenimą“, Zitos Bružaitės „Koliažus“.

13-ojo festivalio atidarymo metu, spalio 10 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje įvyks vieno žymiausių Lietuvos kompozitorių, Lietuvos nacionalinės ir Europos kompozitorių premijų laureato Anatolijaus Šenderovo muzikinio kūrinio „Dedikacija“, skirto Lietuvos 100 – mečiui, premjera. Atlikėjai – Čiurlionio kvartetas, Vilniaus rusų folkloro ansamblis „Arinuška“, kolektyvas iš Gruzijos „Bedinera“, Vilniaus Choralinės sinagogos kantorius Petras Vyšniauskas (saksofonas), Arkadij Gotesman (perkusija). Dirigentas – Sankt Peterburgo konservatorijos rektorius, profesorius Aleksej Vasiljev.
Antroje koncerto dalyje, o taip pat kituose festivalio koncertuose žiūrovų laukia susitikimai su užsienio svečiais ir kolektyvais iš daugiatautės Lietuvos. Ne kiekvienas festivalis gali pasidžiaugti net

12-os šalių atstovais, suvienyti folkloro judėjimo vyresniuosius su jaunais tradicijų paveldėtojais, pristatyti geriausius iš geriausių! Šiemet žiūrovai turės galimybę susipažinti su Centrinės Baltarusijos, Panemunės, Rytų ir Vakarų Polesės vyrų dainavimo ir muzikos tradicijomis, kurias atliks ansamblis "Rada", mėgautis archajišku estų ansamblio LÜÜ-TÜRR vyrų dainavimu, pasinerti į jau Vilniaus žiūrovo pamėgto ansamblio "Bedinera" spalvingos gruziniškos polifonijos atmosferą, tęsti pažintį su Azerbaidžano ašugų kultūra, kurią šį kartą pristatys Ramin Garajev.


Rusijos Gnesinų muzikos akademijos folkloro ansamblis pristatys programą "Etnokultūrinės Rusijos ir Ukrainos pasienio salos ", kurioje skambės Rusijos ir Ukrainos kaimų muzika, ansamblis "Meža" supažindins su Tverės regiono folkloru, o "Istoki" - su Tulos ir Maskvos regionų tradicijomis. Voronežo valstybinio menų instituto ansamblis "Volia"  pristatys Voronežo ir Belgorodo pasienio folklorą, o taip pat atsikėlėlių iš Ukrainos, studentų įrašytų ir iššifruotų folkloro ekspedicijų metu, dainas. Ukrainiečių ansamblis "Bereginia" iš Černigovo regiono kaimo Kazackoje supažindins su turtingais kazokų tradicijų pavyzdžiais. Klausytojus džiugins susitikimas su ansambliu "Tornaveus" iš Katalonijos,  pažintis su Salento ir Apulijos regionų dainų ir šokių tradicijomis, įvairialype Tarantellos kultūra, kurią pristatys grupė "Arakne Medirerranea", unikaliais atlikėjais iš Kalnų Altajaus - ansambliu "Ail Jurt ", kuris pristatys gerklinio dainavimo pavyzdžius. Ansamblis "Veretionce", vienas garsiausių vaikų kūrybinių kolektyvų Rusijoje, pristatys Kursko regiono tradicijas. Įvairių, Volungės regione vyraujančių ukrainiečių, lenkų, žydų, čekų kultūrų paletę, jų susipynimo ir skvarbos procesus pademonstruos lenkų kolektyvas "Volyn". Dar vienas lenkų kolektyvas "Z lasu" pristatys tradicines Polesės Ukrainos ir Baltarusijos regionų dainas. Ir kaip gi be turtingiausių Rusijos šiaurės tradicijų?!  Jas pristatys du aukštųjų meno mokyklų kolektyvai- Vologdos valstybinio universiteto ir Sankt Peterburgo N.A. Rimskio-Korsakovo valstybinės konservatorijos folkloro ansambliai.


Ypatingą koloritą festivaliui suteikia Lietuvos tautinių bendrijų folkloro ansambliai, kurie, gyvendami kitakalbėje aplinkoje, kruopščiai saugoja savo tautos tradicijas. Tai nėra paprasta ir šie kolektyvai, jų vadovai yra verti pagarbos bei paskatinimo. Šiais metais festivalyje dalyvauja azerbaidžaniečių, baltarusių, lenkų, totorių, armėnų, ukrainiečių, žydų, rusų vaikų ir suaugusiųjų folkloro ansambliai ir pavieniai atlikėjai, kurie tapo Respublikinio konkurso "Tradicijų paveldėtojai" nugalėtojais. Be to festivalyje dalyvaus lietuvių ansambliai iš įvairių Lietuvos kampelių.


Folkloro ansamblių koncertai, žymiausių etnografijos specialistų meistriškumo kursai, tautodailės darbų mugės, kūrybinės laboratorijos, edukacinės programos studentams ir moksleiviams, apskrito stalo diskusija „Jaunimas folkloro judėjime“, koncertas Ukmergės gyventojams, jaunųjų folkloristų konferencija "Mano šeima – mano ištakos", kūrybiniai susitikimai, liaudies šokio vakarai –tokia programa laukia šiais metais festivalio „Pokrovskije kolokola“ dalyvių ir klausytojų.  
Labai tikimės, kad festivalis taps didele švente, tiek dalyviams, tiek ir žiūrovams.


Informacija apie festivalį www.arinuska.lt, https://www.facebook.com/PokrovskijeKolokola/
Irena Zacharova, festivalio meno vadovė ir prodiuserė

XIII tarptautinis folkloro festivalis POKROVSKIJE KOLOKOLA
PROGRAMA

Spalio 10 d., trečiadienis
Lietuvos nacionalinė filharmonija (Aušros Vartų g. 5)  
19.00 FOLKLORAS IR DABARTIS. Festivalio atidarymo koncertas
I dalis: Kompozitorius Anatolijus ŠENDEROVAS  „DEDIKACIJA“ (premjera)
II dalis: GYVOJI TRADICIJA
Atlikėjai: folkloro ansambliai iš AZERBAIDŽANO, BALTARUSIJOS, ESTIJOS, GRUZIJOS,
ISPANIJOS, ITALIJOS, LENKIJOS, LIETUVOS, RUSIJOS, SERBIJOS, UKRAINOS, VOKIETIJOS
Bilietai parduodami Filharmonijos kasose
 
Spalio 11 d., ketvirtadienis
Taikomosios dailės ir dizaino muziejus (Arsenalo g. 3A)
18.00 UNIKALIOS TRADICIJOS. Lietuvos ir užsienio šalių folkloro kolektyvų koncertas
Įėjimas laisvas

Spalio 12 d., penktadienis
Taikomosios dailės ir dizaino muziejus (Arsenalo g. 3A)
19.00  MUZIKA GURMANAMS. Festivalio svečių koncertas
Įėjimas laisvas

Spalio 13 d., šeštadienis
Vilniaus Rotušė (Didžioji g. 31)
11.00–18.00 TAUTODAILĖS DARBŲ MUGĖ
12.00 VII respublikinio vaikų ir jaunimo konkurso TRADICIJŲ PAVELDĖTOJAI laureatų koncertas
14.00–20.00 FESTIVALIO DALYVIŲ MENINIAI PORTRETAI
Įėjimas laisvas

Spalio 14 d., sekmadienis
Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų soboras (Maironio g. 12)                                                                                                   

12.00  ŠVENTOJI MOTINA. Sakralinės muzikos koncertas
Įėjimas laisvas

Informacija apie festivalį www.arinuska.lt, https://www.facebook.com/PokrovskijeKolokola/

 

Žymos:
Rengėjų inf.,