7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Anapilin išėjo tapytojas Romanas Vilkauskas

Nr. 24 (1261), 2018-06-15
Kronika

(1949 05 07 – 2018 06 08)
R. Vilkauskas gimė 1949 m. gegužės 7 d. Ylakiuose, Mažeikių apskrityje. 1976 m. baigė Vilniaus dailės institutą. 1990 m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu. Buvo Šiaulių pedagoginio instituto Menų fakulteto Tapybos katedros dėstytojas, nuo 1993 m. docentas.


Dailėtyrininkas V. Liutkus apie dailininko R. Vilkausko kūrybą rašė: „Romano Vilkausko ėjimas į kūrybos nepriklausomumą, savarankiškumą nebuvo lengvas pasivaikščiojimas. Kad darbuose susijungtų aktyvi visuomeninė pozicija ir preciziškas atlikimas, reikėjo užsiauginti sparnus. Laikas nešė dienas, idėjas, bet ar toli dailininką nunešė nuo pradžios, nuo angažuotos tapybos siekių? Kažin. Tik tos idėjos, sumanymai sukrito į kintančias tapybos formas, objektų pavidalus. Svarbu, kad dailininkas žinojo, kur link skristi“.


Dailininkas dalyvavo parodose Lietuvoje, Latvijoje, Švedijoje, Olandijoje, JAV, Kanadoje. Per ilgus kūrybos metus R. Vilkauskas sukūrė eilę tapybos darbų, kuriuose su ironija vaizdavo kasdienes gyvenimo situacijas, pasižyminčias socialiniu angažuotumu. Jo kūryba labiausiai įsiminė kaip kritinio realizmo perteikimas per nepriklausomą kūrybą. Dailininko tapybos darbų yra įsigijęs Lietuvos dailės muziejus, Kauno M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Zimerli meno muziejus (JAV), Šiaulių Aušros muziejus, kolekcininkai iš užsienio šalių.


Lietuvos dailininkų sąjungos vardu reiškiame nuoširdžią užuojautą velionio giminaičiams, kolegoms bei visiems pažinojusiems dailininką.

Žymos: