7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinio Stasio Vainiūno konkurso finaluose – Lietuvoje studijuojantis italas ir lietuvių duetas

Rengėjų inf.
Nr. 12 (1249), 2018-03-23
Kronika
Konrad Levicki ir Lauryna Lankutytė. Organizatorių nuotr.
Konrad Levicki ir Lauryna Lankutytė. Organizatorių nuotr.

Praėjusį penktadienį prasidėjęs VIII Tarptautinis Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursas pasiekė aukščiausią įtampos tašką. Po visą savaitę trukusių pianistų ir kamerinių ansamblių perklausų, paaiškėjo abiejų kategorijų finalistai. Kovo 23 d., 11 val. LMTA Didžiojoje salėje vyks kamerinių ansamblių finalas, kuriame gros „Gloria&Ilana“ (Estija), „Duo Hommage“ (Estija), „Escorial Piano Trio“ (Lenkija), „Duo Sabatini-Rugani“ (Italija), „CoLore Duo“ (Lietuva) ir „Meteorôs Quintet“ (Norvegija). Savo ruožtu kovo 24 d., 16 val. LDK Valdovų rūmuose vyksiančiame pianistų finale išgirsime Vincenzo De Martino (Italija), Benjaminą Goodmaną (Izraelis), Kristiną Yorgovą (Bulgarija), Davidą Ibą Munką-Nielseną (Danija), Adamą Piorkowskį (Lenkija) ir Kendzsį Tanaką (Vengrija).

 

Tarptautinis Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursas kas ketverius metus tarptautinei muzikų bendruomenei primena apie išskirtinio talento lietuvių pianistą ir kompozitorių Stasį Vainiūną, pirmąjį lietuvį tarptautinio konkurso laureatą. Jo vardo konkursų metu ne tik suburiama talentingiausių jaunųjų menininkų bendruomenė, bet ir reprezentuojama S. Vainiūno muzika, lietuviška muzikos kultūra.

 

„Džiaugiamės, kad konkurso dalyvių pasirodymai sulaukia publikos dėmesio – jų netrūksta nei salėje, nei tarp tiesioginių transliacijų stebėtojų. Surinkome itin profesionalias ir autoritetingas komisijas ir, labai smagu, kad dalyviai, kuriuos jiems tenka vertinti, džiugina atlikimo kokybe. Manome, kad daugelis jų padarys puikias karjeras ir tikimės, kad ne vieną išvysime ir 2019 m. vyksiančiame Tarptautiniame Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurse. Laukia išskirtinis pianistų finalas LDK Valdovų rūmuose, kur finalistai skambins Mozarto koncertus. Jie, kaip žinia, menininką atskleidžia visapusiškai“, – mintimis dalijosi konkurso organizatorių VšĮ „Natų knygynas“ vadovas Vygintas Gasparavičius.

 

Tarptautinio Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkurso nugalėtojų laukia solidžios premijos. Pianistų kategorijos I-III vietos laureatai atitinkamai išsidalins 3000, 2000 ir 1000 eurų premijas. Taip pat trys premijos bus skiriamos ir diplomantams. Pianistų laukia ir specialieji prizai, kuriuos įsteigė renginių organizatoriai „TangoBrücke”, Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, M. K. Čiurlionio muziejus Druskininkuose, LMTA profesorė Birutė Vainiūnaitė. Kamerinių ansamblių kategorijos I–III laureatams atitinkamai bus paskirtos 4000, 3000 ir 2000 eurų premijos, taip pat trys piniginiai prizai diplomantams. Savo specialų prizą įsteigė ir LMTA profesorė Audronė Vainiūnaitė. Tiek pianistai, tiek kameriniai ansambliai bus įvertinti ir Publikos simpatijų prizais, kuriuos įsteigė Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas.

 

Tarptautinį Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursą organizuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademija ir VšĮ „Natų knygynas“. Pagrindiniai konkurso rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir LR Kultūros ministerija, informacinis rėmėjas – LRT. Konkursą globoja LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Konrad Levicki ir Lauryna Lankutytė. Organizatorių nuotr.
Konrad Levicki ir Lauryna Lankutytė. Organizatorių nuotr.
 Pianistų konkurso finalistai. Organizatorių nuotr.
Pianistų konkurso finalistai. Organizatorių nuotr.