7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Švelnūs kariai“ įvertinti Salonikuose

Moonmakers“ inf.
Nr. 11 (1248), 2018-03-16
Kronika
Kadras iš filmo „Švelnūs kariai“
Kadras iš filmo „Švelnūs kariai“

Režisierė Marija Stonytė kuria debiutinį pilno metražo dokumentinį filmą „Švelnūs kariai“. Filmas įvertintas tarptautinio Salonikų dokumentinių filmų festivalio specialiame renginyje „Gaminami dokumentiniai filmai“.

 

„Švelnūs kariai“ pasakoja trijų merginų, pasirinkusių savanorišką tarnybą Lietuvos kariuomenėje, istorijas bei kuria jaunų moterų, pradedančių savarankišką gyvenimą šių dienų Lietuvoje, portretą. Filme bus ieškoma atsakymo į klausimą, ką turi išgyventi jauna moteris, kad taptų kariu ne tik kariuomenėje, bet ir savo pačios gyvenime. Marija Stonytė savo herojes pradėjo filmuoti prieš trejus metus, kai 2015 m. kovą, atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes, LR Seimas atnaujino devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

 

Būsimas filmas ir jo ištraukos buvo pristatytos Graikijoje, Salonikuose vykstančio tarptautinio dokumentinių fimų festivalio specialiame industrijos renginyje „Gaminami dokumentiniai filmai“. Tai pirmas lietuviškas kino projektas, pakviestas dalyvauti šiame renginyje, į kurį buvo atrinkta dešimt kuriamų filmų iš viso pasaulio. Idėją pristatė režisierė ir filmo prodiuserė Giedrė Žickytė. Tarptautinis žiuri lietuviškam projektui skyrė „Specialaus paminėjimo“ apdovanojimą. Pasak žiuri, „Švelnūs kariai“ įvertinti už originalų požiūrį į filmo temą, jautriai ir tiksliai vaizduojamus  herojus bei drąsų vizualinį sprendimą.

 

„Švelnūs kariai“ – vienas iš Lietuvos kino centro finansuojamų valstybės atkūrimo šimtmečiui skiriamų filmų. Filmą kuria studija „Moonmakers“, kartu su Estijos kino gamybos kompanija „Vesilind“, tarptautinis agentas – „CAT&Docs“ (Prancūzija), filmo operatorius – Vytautas Plukas.  Filmo projektas buvo pristatytas ir kituose tarptautiniuose renginiuose – Triesto kino festivalyje (Italija), vienoje didžiausių pasaulyje Šefildo dokumentinio kino mugėje „Meet Market“ (Didžioji Britanija), „Baltic Sea Docs“ (Ryga, Latvija). Dokumentinio filmo „Švelnūs kariai“ tarptautinė premjera numatyta 2018 metų pabaigoje. Projekto pristatymą Graikijoje parėmė Lietuvos kino centras.

Kadras iš filmo „Švelnūs kariai“
Kadras iš filmo „Švelnūs kariai“