7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ką mums šiandien byloja vakarykštis pasaulis

Rengėjų inf.
Nr. 42 (1236), 2017-12-15
Kronika
Viktoras Vizgirda, „Kazio Bradūno apoteozė“. 1989 m. A. Lukšėno nuotr. © Elena Bradūnaitė-Aglinskienė

Birutė
Viktoras Vizgirda, „Kazio Bradūno apoteozė“. 1989 m. A. Lukšėno nuotr. © Elena Bradūnaitė-Aglinskienė Birutė

Gruodžio 5–8 dienomis Palangoje ir Vilniuje vyko nacionalinė mokslinė konferencija „Vakarykščio pasaulio atgarsiai“, sutelkusi būrį archeologų, istorikų, etnologų, menotyrininkų, kurie svarstė įvairius kultūros paveldo išsaugojimo bei įprasminimo klausimus.

 

Jos pirmojoje sesijoje „Baltų kultūros ištakos ir jos santykis su XXI amžiaus pasauliu“ mokslininkai diskutavo apie tai, kas yra baltai, koks jų santykis su aplinkiniu pasauliu, bandydami įvertinti baltų kultūros ištakas. Šią konferencijos dalį lydėjo paroda Palangos gintaro muziejuje „Pajūrio kapinynų archeologija: išgelbėti baltų proistorės liudijimai“ (kuratorė dr. Sigita Bagužaitė-Talačkienė).

 

Sesijoje „Kūrybinės terpės ir kultūros komunikacijos slinktis nuo Apšvietos iki XXI amžiaus“ tyrinėtojai aptarė daugialypius mūsų valstybės, kaip europietiško vieneto, formavimosi kultūrinius veiksnius. Nemaža pranešėjų dalis nagrinėjo religinių objektų komunikacijos problemą, kiti atkreipė dėmesį į kultūrinius artefaktus architektūroje, teatre, dvaruose. Šiai renginio daliai buvo skirta paroda Vilniaus paveikslų galerijoje „Po Italijos saule: XVIII–XX a. I p. Lietuvos dailininkų kūryba“ (kuratorė Dalia Tarandaitė).

 

Konferencijos dalis „Kūrybinė asmenybė ir istorinio laiko kontingencija“ buvo skirta iškilioms Lietuvos kultūros asmenybėms, veikusioms mene ir literatūroje, siekiant atsakyti klausimą, kaip jos išgyveno sudėtingą tautos ir valstybės istoriją, kuo prisidėjo prie šalies ir pasaulio kultūros raidos ir kontekstų. Jai buvo skirta Vytauto Kasiulio dailės muziejuje surengta paroda „Kazio Bradūno meno pasaulis“ (kuratorės Elena Bradūnaitė-Aglinskienė, Ilona Mažeikienė ir Regina Urbonienė).

 

Ketvirtojoje konferencijos dalyje „Kultūrinė atmintis ir tapatybės sampratos kaita XXI amžiuje“ buvo kalbama apie atminties industrijas, bendruomenes (nuo išeivių ir lenkų bibliofilų iki litvakų) ir nacionalinės tapatybės sampratos kaitą.

 

Šis mokslinis renginys buvo skirtas Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui paminėti, o jį rengė sutelktinės Lietuvos dailės muziejaus ir Lietuvos kultūros tyrimų instituto pajėgos, koordinuojamos dr. Margaritos Matulytės.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Viktoras Vizgirda, „Kazio Bradūno apoteozė“. 1989 m. A. Lukšėno nuotr. © Elena Bradūnaitė-Aglinskienė

Birutė
Viktoras Vizgirda, „Kazio Bradūno apoteozė“. 1989 m. A. Lukšėno nuotr. © Elena Bradūnaitė-Aglinskienė Birutė