7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Įvyko Arūno Matelio filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ premjera

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1228), 2017-10-20
Kronika
Varšuvos kino teatras "„Kinoteka“, kuriame vyko Arūno Matelio filmo premjera
Varšuvos kino teatras "„Kinoteka“, kuriame vyko Arūno Matelio filmo premjera

Sekmadienį Tarptautiniame Varšuvos kino festivalyje įvyko Arūno Matelio filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ pasaulinė premjera. Vienas iš aštuonių A klasės festivalių pasaulyje lietuvių režisieriaus filmą įtraukė į konkusrinę dokumentinio kino programą. Filmas, kurį Lietuvoje ketinama parodyti netrukus po Naujųjų, Lenkijoje buvo sutiktas ovacijomis.

 

„Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ pasakoja apie vienas sudėtingiausių bei populiariausių varžybų pasaulyje – „Giro d'Italia“, kuriose svarbus vaidmenų tenka vadinamiesiems „gregory“ – dviratininkams, pasiruošusiems priimti sunkiausius iššūkius dėl savo komandos lyderio pergalės.

 

„Tai filmas, kuris tave įtraukia į savo pasaulį nuo pirmos sekundės. Jau nuo pirmųjų kadrų visu savo kūnu jauti, kad dviratininkų skausmas tampa ir tavo skausmu, jų žaizdos tampa ir tavo žaizdomis, ir tik filmui pasibaigus suvoki, kad viskas baigta – grįžai į savo realybę. Šis filmas pakeri, net jei nesi dviračių lenktynių gerbėjas ir pats nevažinėji dviračiu, nes jis pasakoja apie tikrą aistrą ir pasiaukojimą bendram siekiui. Pasiaukojimą kitam žmogaui“, – sako Tarptautinio Varšuvos kino festivalio direktorius Stefanas Laudynas.

 

Pasak A. Matelio, jam buvo didelė garbė filmą pristatyti tarptautinei publikai, kuri šiltai sutiko aštuonerius metus kurtą filmą: „Jis trunka 71 minutę, antra tiek užtruko atsakyti į žiūrovų klausimus. Visos padėkos ir plojimai buvo skirti ne man vienam, bet visai komandai, be kurios užsidegimo dirbti velniškai sunkiomis sąlygomis nebūtume sukūrę šio filmo.“

 

Žiūrovai po premjeros režisieriui dėkojo, kad pirmą kartą buvo atskleisti sunkaus dviračio sporto užkulisiai. Salėje ne kartą skambėjo klausimas, kaip pavyko taip arti prieiti prie filmo herojų – paprastai nematomų „gregory“, kurie režisieriui atvėrė savo širdis ir leido stebėti kasdienybę – alinantį darbą, kančias rengiantis lenktynėms. Režisierius pripažino, kad tai buvo vienas sunkiausių uždavinių: „Bet diena po dienos, savaitė po savaitės jie matė, kad gyvename jų ritmu, kad mums iš tiesų rūpi užfiksuoti ne triumfo skonį, bet prakaito kvapą. Ir tam, kad tai pavyktų, teko filmuoti ekstremaliomis sąlygomis, ne kartą rizikuoti filmavimo grupės saugumu. Bet tik taip pelnėme savo herojų visišką pasitikėjimą.“

 

Iki A. Matelio, paskutinis nepriklausomas kino kūrėjas, kuriam buvo suteikta teisė „iš vidaus“ stebėti „Giro d'Italia“, buvo garsus režisierius Jorgenas Lethas, 1973 m. sukūręs filmą „Stars and Watercarriers“.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Varšuvos kino teatras "„Kinoteka“, kuriame vyko Arūno Matelio filmo premjera
Varšuvos kino teatras "„Kinoteka“, kuriame vyko Arūno Matelio filmo premjera