7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuviškas filmas – Toronto kino festivalyje

„In Script“ inf.
Nr. 27 (1221), 2017-09-01
Kronika
Kadras iš filmo „Stebuklas“. M. Astrausko nuotr.
Kadras iš filmo „Stebuklas“. M. Astrausko nuotr.

Režisierės Eglės Vertelytės tragikomedija „Stebuklas“, pasakojanti apie socializmo ir kapitalizmo kaktomušą lietuviškoje kiaulių fermoje, bus rodoma Tarptautiniame  Toronto kino festivalyje. Čia įvyks pasaulinė „Stebuklo“ premjera.

 

„Gera žinoti, kad debiutinis filmas, pasakojantis lokalią istoriją, kurios patiems atrodo paprasta ir suprantama, gali patekti į prestižinį kino festivalį. Filmas bus rodomas „Atradimų“ programoje. Viliuosi, kad mūsų mažas asmenines tragedijas istorinių lūžių fone atrast festivalio žiūrovai“, – sako filmo režisierė.

 

„Tai kino stebuklas, kurio paprastumas žavi širdį ir sielą“, – filmą apibūdina festivalio programos sudarytojas Dimitris Eipidesas, jo stilių lygindamas su suomių režisieriaus Akio Kaurismäkio kūryba, o pagrindinį vaidmenį asukūrusią Eglę Mikulionytę – su Kaurismäkio mūza Kati Outinen.

 

„Stebuklas“ pasakoja apie kiaulių fermos vedėją Ireną, kuri žlugus Sovietų Sąjungai ir planinei ekonomikai, priversta prisitaikyti prie naujos kapitalistinės realybės. XX a. 9-ojo dešimtmečio Lietuvos aktualijas atspindinčiame filme netikėtai atsiranda herojus – Amerikos lietuvis Bernardas, kuris žada išgelbėti fermą nuo bankroto.

 

Tarptautinis Toronto kino festivalis prasideda rugsėjo 7 dieną ir truks iki rugsėjo 17 dienos. Lietuvoje filmą planuojama rodyti šių metų gruodžio mėnesį.

 

Filmą dalinai finansavo Lietuvos kino centras, Bulgarijos kino centras, Europos kino rėmimo fondo programa „Eurimages“ ir „Kūrybiška Europa“ MEDIA.

Kadras iš filmo „Stebuklas“. M. Astrausko nuotr.
Kadras iš filmo „Stebuklas“. M. Astrausko nuotr.