7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Meistras ir Tatjana“ pradeda maratoną po tarptautinius festivalius

 

„Meed Films“ inf.
Nr. 35 (1141), 2015-10-09
Kronika
Vito Luckaus nuotr.
Vito Luckaus nuotr.

Spalio 16 d. Lietuvos kino teatruose pradedamas rodyti Giedrės Žickytės filmas ,,Meistras ir Tatjana“ jau sulaukė kvietimų į daugiau nei dešimtį tarptautinių filmų festivalių ir džiaugiasi pirmomis tarptautinėmis pergalėmis.

 

Paskutinį rugsėjo savaitgalį antruoju konkurso prizu tarptautiniame Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje apdovanotas filmas iškart iškeliavo į kitą tarptautinę filmų šventę „Filmes Sobre Arte“, vykstančią Lisabonoje (Portugalija). „Filmes Sobre Arte“ kasmet iš daugiau nei 250 paraiškų atsirenka 36 kūrėjų darbus, kurių autoriai įdomiausiai žvelgia į kitų menininkų gyvenimą ir veiklą. Šiais metais ,,Meistras ir Tatjana“ ne tik pateko tarp nedaugelio atrinktųjų, bet ir tapo antrosios vietos prizo – „Sidabrinio triušio“ – laimėtoju.

 

Itin džiugi žinia atkeliavo iš seniausio ir prestižiškiausio pasaulyje Leipcigo dokumentinių filmų festivalio. ,,DOX Leipzig“ įtraukė „Meistrą ir Tatjaną“ į tarptautinę filmų programą, kurioje pristatomi geriausi metų filmai. Ir tai tik vienas iš trijų šį rudenį Vokietijoje vykstančių tarptautinių festivalių, pristatančių  ,,Meistrą ir Tatjaną“ didžiuosiuose šios šalies ekranuose. Lapkričio pradžioje filmas bus rodomas Liubeke, tarptautiniame  kino festivalyje ,,Šiaurės filmų dienos Liubeke“ bei Kotbuse vykstančiame tarptautiniame kino festivalyje, skirtame Rytų ir Vidurio Europos kinui.

 

Prieš didįjį turą Vokietijoje ,,Meistras ir Tatjana“ dalyvaus svarbiausio Baltarusijos filmų festivalio ,,Listapad“ bei Tbilisyje vykstančio vienintelio Gruzijos dokumentinių filmų festivalio konkursinėse programose.

 

Filmo ,,Meistras ir Tatjana“ kūrėjai kviečia pasinerti į aistringos meilės ir kvapą gniaužiančios fotografijos pasaulį. Jo centre – Vitas Luckus, vienas iš Lietuvos fotografijos mokyklos kūrėjų, su fotoaparatu išmaišęs visą Sovietų Sąjungą. Aplinkiniai vadino jį vikingu, kopijavo jo manieras, išvaizdą, juo žavėjosi, stebėjosi, bijojo, jam pavydėjo, perpasakodavo būtas ir nebūtas istorijas. Vilniuje jis gyveno su gražuole žmona Tatjana, namuose jie augino liūtą ir tapo viena ryškiausių 8–9-ojo dešimtmečio porų. Ryškūs buvo ir jų namai – visada pilni spalvingiausios chebros, gyvenimo džiaugsmo ir pokalbių iki aušros. „Meistras ir Tatjana“ – neišgalvota, įkvepianti ir iki širdies gelmių sukrečianti genialaus kūrėjo gyvenimo ir meilės istorija.

 

Vito Luckaus nuotr.
Vito Luckaus nuotr.