7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Netekome Klaipėdos dramos teatro vadovo Gedimino Pranckūno

 

Klaipėdos dramos teatro inf.
Nr. 12 (1118), 2015-03-27
Kronika
nuotrauka iš Klaipėdos dramos teatro archyvo
nuotrauka iš Klaipėdos dramos teatro archyvo

 Skaudi ir netikėta žinia – kovo 29 d. netekome Klaipėdos Dramos teatro vadovo Gedimino Pranckūno. Mirusį savo lovoje G. Pranckūną rado žmona, norėjusi tradiciškai pažadinti vyrą su verbomis...

 

Aktorius, režisierius Gediminas Pranckūnas Klaipėdos dramos teatro aktoriumi tapo 1967 m. Nuo to laiko sukūrė apie šimtą vaidmenų teatro scenoje. Tarp ryškiausių vaidmenų – Isidoras (K.Goldonis „Kjodžos kivirčai“), Antrasis Dievas (B.Brechtas „Geras žmogus iš Sezuano“), Mėnulis (F.Garsija Lorka „Kruvinos vestuvės“), Teisėjas (Č.Dikensas „Pikviko klubo užrašai“) ir kt. 
 
Gediminas Pranckūnas suvaidino daugiau nei trisdešimtyje kino ir televizijos filmų. Tarp jų ir filmai, tapę lietuviškojo kino klasika - „Herkus Mantas“, „Velnio nuotaka“, „Ilga kelionė prie jūros“, „Elzė iš Gilijos“. 
 
2001 m. Gediminas Pranckūnas tapo Klaipėdos dramos teatro vadovu ir  vadovavo jam net tris kadencijas. Eidamas teatro vadovo pareigas Gediminas Pranckūnas sugebėjo išsaugoti Klaipėdos dramos teatro trupę kaip vieningą kūrybinę šeimą, kurioje yra ir scenos senbuviai, ir jaunesnės teatro meno vadovo, režisieriaus Povilo Gaidžio parengtos aktorių laidos. 
 
Gediminas Pranckūnas visomis išgalėmis stengėsi sudaryti tinkamas sąlygas aktorių talento raiškai. Kūrybiniam darbui į Klaipėdos dramos teatrą kvietėsi žymius režisierius – Oskarą Koršunovą, Joną Vaitkų, Gintarą Varną, užsienio šalių režisierius – Marą Kimelę (Latvija), Beso Kupreišvilį (Gruzija).
 
Energingas, besišypsantis, reiklus vadovas ir geraširdis bičiulis – tokį jį prisiminsime. Žmogų, kuriam visada iki skausmo rūpėjo teatro reikalai, kuris nuolat pergyveno – kartais iki ašarų! – dėl vis tebesitęsiančios teatro rekonstrukcijos. 
 
Didžiausia Gedimino svajonė pastaraisiais metais buvo labai konkreti ir aiški – galų gale pabaigti Klaipėdos dramos teatro rekonstrukcijos darbus ir sugražinti visus, aktorius ir žiūrovus, namo, į senąjį teatro pastatą. Deja, svajonė liko neišsipildžiusi...
 
Nuoširdžiai užjaučiame artimuosius – žmoną Virginiją, dukras Gintę ir Agnę, anūkus. Užjaučiame kolegas, teatro ir kino žiūrovus. Užjaučiame visus, kuriems teko pažinoti šį energingą ir geraširdį žmogų. Didžiulė ir skaudi netektis mums visiems.
 
Gediminas Pranckūnas bus pašarvotas kovo 30 d. senajame Klaipėdos dramos teatro pastate, repeticijų salėje (Teatro g. 2, įėjimas iš Žvejų g.). Atsisveikinti su Velioniu galima nuo 14 val.
 
Klaipėdos dramos teatro vadovas bus laidojamas antradienį, kovo 31 d. Laugalių kapinėse. Karstas išnešamas 14 val.
 
nuotrauka iš Klaipėdos dramos teatro archyvo
nuotrauka iš Klaipėdos dramos teatro archyvo