7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuviškas filmas Norvegijoje apdovanotas garbingu prizu

 

Uljanos Kim studijos
Nr. 26 (1040), 2013-06-28
Kronika Anonsai
„Liza, namo!“
„Liza, namo!“

 

36-ojo Norvegijos trumpametražių filmų festivalio žiuri Garbės prizu apdovanotas lietuviškas dokumentinis filmas „Liza, namo!“. Filmas dalyvavo konkursinėje tarptautinėje festivalio filmų programoje.
Tarptautinį žiuri sužavėjo režisierės Oksanos Burajos sugebėjimas pelnyti pagrindinės filmo herojės Lizos pasitikėjimą. „Autoriai gilinasi į mažos mergaitės gyvenimą niūriame nežmogiškame pasaulyje. Per trumpą laiką mes jaučiamės susipažinę su filmo heroje, galime ją suprasti, sužinoti apie jos gyvenimą aplinkoje, kurioje suaugusieji nieko nekontroliuoja. Ji gali išgyventi tik savo susikurtame pasaulyje. Tai ir filmas apie skurdą, išsigimimą, sukurtas peržengiant ribą, skiriančią dokumentinį ir vaidybinį kiną“, – sakoma žiuri verdikte.
Septintas vienos originaliausių Lietuvos režisierių O. Burajos dokumentinis filmas „Liza, namo!“ kalba apie atotrūkį tarp vaiko ir suaugusiųjų pasaulių. Šis filmas – bendras lietuvių ir estų kinematografininkų darbas, jo prodiuseriai – Uljana Kim ir Arko Okkas.
Šį pavasarį „Liza, namo!“ buvo apdovanotas Geriausio Europos trumpametražio filmo prizu Tarptautiniame moterų filmų festivalyje Prancūzijoje. Lietuvoje filmas pelnė du apdovanojimus – geriausiu lietuvišku trumpametražiu dokumentiniu filmu jis buvo pripažintas pernykščio Europos šalių kino forumo „Scanorama“ programoje „Naujasis Baltijos kinas“ ir „Sidabrinės gervės 2013“ apdovanojimuose. 
Pasaulinė „Liza, namo!“ premjera pernai rudenį įvyko garsiojo Tarptautinio Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalio konkursinėje programoje, filmas buvo pakviestas į konkursines programas festivaliuose Klermone-Ferane (Prancūzija), „Hot Docs“ (Kanada) ir kituose. 

 

„Liza, namo!“
„Liza, namo!“