7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Arnas Anskaitis ir Viktorija Peleckaitė parodoje ,,Pasaulio sutvėrimas‘‘ Prancūzijoje

 

Rasa Balčikonytė
Nr. 19 (1033), 2013-05-10
Kronika

 Vienoje gražiausių Luaros pilių – Azė le Rido (Azay-le-Rideau) – gegužės 10 d. atidaroma  šiuolaikinio meno paroda ,,Pasaulio sutvėrimas‘‘ , kurios viešnia šiemet yra Lietuva. Aukštoji meno mokykla TALM  (Tūras, Anžė, Le Mansas) prancūzų ir lietuvių jaunųjų menininkų darbus panardina į istorijos bei didybės prisodrintą XVI a. architektūrą ir kraštovaizdį.  Projektui parodos kuratorius Cristianas Alandete lankydamasis VDA atrinko Arno Anskaičio ir Viktorijos Peleckaitės darbus. Paroda kviečiama pasinerti fiktyvion tikrovėn,  kurioje nauji artefaktai kelių šimtmečių istorinėje aplinkoje dekonstruoja ir dešifruoja jos kodus ir paslaptis, taip tarsi iš naujo ją perkurdami.

 

Arnas Anskaitis projekte ,,Paprasti žodžiai‘‘ kviečia įsiklausyti į S. Nėrį, kai jos klausiama apie kūrybą. Kuo mažiau žodžių. Juo paprastesni žodžiai, juo vertingesnis poezijos kūrinys.  ,,Paprasti žodžiai‘‘ – poetės pavartotų žodžių žemėlapis, padedantis įsiklausyti į poetės žodyną kaip autorinį žodžių rinkinį, archyvą, duomenų bazę ar muziejų. 2012 m. šis projektas pristatytas Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje.

                            

Stebinti ir analizuojanti šiandienos komunikacijos, tradicijos, ritualų bei visuotinai priimtų ir vartojamų normų įvairius aspektus, Viktorija Peleckaitė savo kūriniais nereprezentuoja realybės objektų, o tiesiog perteikia savas patirtis. Jos dėžutės-objektai – ne mus supančio pasaulio atspindys, bet rituališku  pasikartojimu sukurtas naujas pasaulis.

                            

VDA projekte dalyvauja bendradarbiaudama su TALM. Ši partnerystė ypač sustiprėjo praėjusių metų pabaigoje VDA apsilankius TALM direktoriui Cr. Dauteliui. Savo ruožtu VDA  du TALM studentus 2014 m. pakvies dalyvauti ,,Meno celėse‘‘.

                           

Parodą parengė Prancūzijos nacionalinių kultūros paminklų centras, Anžė aukštoji meno mokykla (TALM), Vilniaus dailės akademija ir LR ambasada. Parėmė LR Kultūros ministerija, TALM ir VDA.  

 

Paroda vyks iki birželio 9 d.

Daugiau informacijoswww.esba-talm.fr

 

 

Parengė Kultūros atašė Prancūzijoje Rasa Balčikonytė