7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pasaulinė lietuvių filmo „Roberta“ premjera – viename svarbiausių dokumentinio kino festivalių

Kino pavasario inf.
Nr. 13 (1462), 2023-03-31
Kinas Anonsai
 „Roberta“
„Roberta“

Toronte, Kanadoje, vyksiantis dokumentinių filmų festivalis „Hot Docs“ paskelbė jubiliejinę programą –  „The Changing Face of Europe“ konkurse šiemet varžysis lietuvių režisierės Elenos Kairytės filmas „Roberta“. Didžiausias Šiaurės Amerikoje ir vienas reikšmingiausių pasaulyje dokumentinio kino festivalių debiutinį režisierės kūrinį šiai konkursinei programai atrinko kartu su tarptautiniu tinklu „European Film Promotion“.

„Balandžio 27 – gegužės 7 dienomis vyksiantis „Hot Docs“ šiemet švenčia 30-ies metų jubiliejų, tad tokia svarbia proga ir festivalio selekcija išties ypatinga. Todėl ir džiaugsmas, kad pasaulinė filmo premjera vyks būtent čia, dvigubas. Konkursinę programą „The Changing Face of Europe“ festivalis sudaro kartu su įtakingu tarptautiniu tinklu „European Film Promotion“, programai pasiūlančiu 10, jų vertinimu, daug žadančių dokumentinių filmų iš Europos“, – šypsosi filmo prodiuserė Rūta Jekentaitė („Baltic Productions“).

Į šią programą atrinkti filmų kūrėjai taip pat dalyvaus gausiuose ir vertinguose tarptautinio tinklo „European Film Promotion“ organizuojamuose renginiuose – bus kviečiami į seminarus, pristatymus ir susitikimus su potencialiais pirkėjais. Tinklo inicijuojamų veiklų tikslas – sudaryti sąlygas kūrėjams megzti tarptautinius ryšius, padėti jiems puoselėti karjeras ir paskatinti jų galimybes parduoti filmus visame pasaulyje.

5-erius metus kurto Elenos Kairytės dokumentinio filmo centre – Roberta. Reikia jai nedaug – ji tenori gyventi ramiai, bet nenuobodžiauti. Šios dvi priešpriešos filmo heroję dažnai nuveda destruktyviomis kryptimis, žiūrovų sekamomis kartu su chronologiškai dėliojamais Robertos gyvenimo įvykių vingiais. Stebint Robertą vis naujame gyvenimo etape išryškėja bene visai jos kartai būdingas ekonominio ir dvasinio nestabilumo, neužtikrintumo, nuolatinės kaitos jausmas.

„Ekrane – Z karta, gimusi dešimto dešimtmečio vidury? O ne, daug daugiau. <...> Tai Elenos Kairytės pirmas pilnametražis filmas, tačiau jame yra dalykų, liudijančių režisierės brandumą, jos profesinę stiprybę. Ji sugebėjo sukurti pilnakraujį portretą iš fragmentų, iš užuominų <...>“, – po vienintelės išankstinės Lietuvoje vykusios filmo peržiūros ką tik pasibaigusiame Vilniaus miesto festivalyje „Kino pavasaris“ atsiliepė kino kritikė Rūta Oginskaitė.

Norėdama užmegzti glaudų santykį su pagrindine savo filmo veikėja, režisierė E. Kairytė pasirinko dirbti viena, be komandos. „Robertą sutikdavau tai pankų klube, tai prabangiame restorane – kiekvieną kartą jos išvaizda būdavo labai skirtinga. Ji buvo puikus personažas filmui, tad susiradau ją socialiniuose tinkluose, pasiūliau filmuotis ir ji nedvejodama sutiko. Tiesą sakant, buvo sunku sustoti, nes kaskart, kai ateidavau su kamera, jos situacija būdavo pasikeitusi – nauji namai, naujas darbas, nauja šukuosena. Tai buvo lyg serialas, negalėjau atsitraukti“, – apie filmo „Roberta“ kūrimo užkulisius pasakoja režisierė.

Kelionę Lietuvoje filmas „Roberta“ pradės šių metų rudenį. Tai yra pirmasis režisierės Elenos Kairytės pilno metro filmas. Iki šiol Lietuvos žiūrovams ji yra pristačiusi du trumpametražius filmus: „Mudu abudu“ (2019) ir „Mažasis mėnulis“ (2020).

 „Roberta“
„Roberta“