7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Žiemos ekranai“ prasidėjo: tarp filmų – pretenduojantis į 10 „Cezario“ apdovanojimų

Žiemos ekranų inf.
Nr. 4 (1453), 2023-01-27
Kinas Anonsai
Renginio akimirka
Renginio akimirka

Ketvirtadienį prasidėjo jau 18-asis prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“. Vilniuje ir Kaune vyksianti kino šventė į sales pakvies išskirtinių filmų gerbėjus. Programoje bus parodyta 10 naujausių, kruopščiai atrinktų, įvairių žanrų, tematikų filmų, taip pat geriausias visų laikų prancūzų filmas, tapęs kino klasika „Galiorkos vaikai“, sukurtas 1945 m. bei prancūzų labiausiai vertinami „Gyvenimas tarsi šokis“ (9 „Cezario“ nominacijos) ir „Dvyliktos naktis“ (10 „Cezerio“ nominacijų).

„Šių metų filmai privers juoktis, verkti, susimastyti. Kviesime į susitikimus su kino kūrėjais ir kritikais, filmus pristatys su jo tema susijusios asmenybės. Visus kino gerbėjus kviečiu apsilankyti kino salėse Vilniuje ir Kaune, nes visi filmai tikrai verti dėmesio ir įkvėps skirtingomis patirtimis“, - atidaryme sakė Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje, ponia Alix Everard.

„Prancūzų kinas man, pirmiausia, siejasi su skoningumu, estetika ir elegancija, o šiuolaikinis – dar ir stebina savo įvairove. Festivalių metu stengiuosi nepraleisti progos pamatyti kino klasikos kūrinius didžiajame ekrane. Mane ir šiemet sudomino galimybė išvysti Marcel Carne poetinio realizmo žanrui priskiriamą filmą „Rojaus vaikai“ (festivalio programoje „Galiorkos vaikai“)“, - teigė kino gerbėja, poetė Indrė Valantinaitė.

Į festivalį atvyko ir susitikimuose su žiūrovais dalyvaus garsus scenaristas, filmo „Dvyliktos naktis“ vienas iš scenarijaus autorių Gilles Marchand. Šis filmas nominuotas šių metų „Cezariams“ net 10-yje kategorijų ir yra sukurtas remiantis tikra istorija. Filmas pasakoja apie tyrėją, kuris nagrinėja jaunos merginos nužudymo bylą, tačiau gilinantis į kraupią istoriją, jo abejonės, kaip ir kodėl viskas vyko, tik auga. Šios bylos detalės jį paveiks ir persekios likusį gyvenimą. 

Su garsiu kūrėju susitikimai vyks filmo seansų metu – penktadienį kino teatre „Skalvija“ ir šeštadienį „Pasakoje“ (Senamiestis) Vilniuje.

Festivalyje taip pat bus galima pamatyti istorinį, gastronominį filmą  „Gardumynas“, nominuotą „Cezariams“ už kostiumus ir produkciją,  lyties identiteto arba queer temai skirtą romantišką filmą „3 naktys per savaitę“, ironišką komediją, trilerį „15 būdų užmušti kaimyną“ ir kitus. Organizatoriai atidžiai sekė, ką kino teatruose žiūrėjo patys prancūzai ir geriausius darbus pristatys šių metų „Žiemos ekranuose“.

 

Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“ vyks sausio 26 – vasario 2 d. kino teatruose „Skalvija“, „Pasaka“ Vilniuje ir „Romuva“ Kaune. Bilietus į festivalio seansus jau galima įsigyti šių kino teatrų kasose ir interneto svetainėse. Programa – www.ziemosekranai.lt

Renginio akimirka
Renginio akimirka