7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje prasideda taivanietiškos dokumentikos savaitė

Azijos menų centro
Nr. 34 (1441), 2022-10-28
Kinas Anonsai

Lapkričio 3-9 dienomis Vilniuje, Skalvijos kino centre, vyks pirmasis Lietuvoje taivanietiškų dokumentinių filmų ciklas ,,Nepriklausoma Taivano dokumentika‘‘. Čia bus pristatomos naujos nekomercinių režisierių kino juostos, puikiai atskleidžiančios Taivano žmonių kasdienybę bei santykį su juos supančia aplinka, socialinę įvairovę bei problemas, su kuriomis susiduria salos gyventojai. Šio ciklo programa – itin įvairi, tad kiekvienas joje ras kažką sau.

Atidarymo metu turėsite progą išvysti dar šiais metais sukurtą ir jau ne vieną nominaciją pelniusį naujausią režisieriaus Hung Chun-hsiu filmą ,,Prisimink mane’’. Šioje dokumentikoje autorius nusikelia į kadaise itin stipriai militarizuotą Kinmeno salą ir per vietinių gyvenimo istorijas gilinasi į tapatybės bei žmogaus ir karo santykio temas.

Penktadienio ir šeštadienio programa leis ne tik pasinerti į Taivano salą supančius vandenis ir pasvarstyti apie taivaniečių santykį su juos supančiu vandenynu, bet ir paklajoti po Taivano nacionalinius parkus, kuriuose karaliauja juodųjų lokių šeimynos.

Sekmadienio ir pirmadienio filmai kvies pakilti į Taivano salos kalnus, kuriuose iki šiol galima sutikti ne vieną vietinę gentį. Per asmenines kelių žmonių istorijas ir vaidybinį filmą turėsite progos įsijausti į genčių kasdienybę ir jų patiriamus iššūkius šiuolaikinėje modernioje Taivano visuomenėje.

Antradienio filme ,,Aš ir mano nubaustas sūnus‘‘ režisierius Chia-hua Li atkreipia dėmesį į gausybės problemų kupiną Taivano baudžiamąją teisę, kurioje iki šiol praktikuojama mirties bausmė. Po šios slogios dokumentikos kviesime į ,,Nepriklausomos Taivano dokumentikos‘‘ uždarymą, kurį vainikuos vilties kupina kino juosta apie jaunimą, kurio ryžtas ir užsidegimas atgaivina potvynio sugriautą miestelį.

,,Nepriklausoma Taivano dokumentika‘‘ kviečia žiūrovus išvysti naujus privačių nekomercinių dokumentinių filmų kūrėjų darbus, patiems užduoti klausimų režisieriams bei sudalyvauti keliose Vilniaus universiteto dėstytojų paskaitose, leisiančiose įsigilinti į Taivano istorijos bei visuomenės ypatybes. 

Programa:

11-03 18:30 Prisimink mane (dr. HUNG Chun-hsiu), 2022

11-04 18:30 Žmogus ir jo jūra (dr. HUANG Chia-chun), 2020

11-05 14:00 Dr. Pin-Chuan Chen paskaita ‘’The Pioneer of Taiwanese Independent Documentary“ + 2 trumpametražiai filmai iš 1964-1966

Paskaita vyks anglų kalba.

11-05 16:00 Juodųjų lokių miškas (dr. LEE Hsiang-hsiu), 2016

11-06 16:30 Šimtą metų nematytos soros (dr. Sayun Simung), 2013

11-07 18:00 Jei tik aš užaugsiu (dr. Laha Mebow), 2016 I Vaidybinis filmas

11-08 18:20 Aš ir mano nubaustas sūnus (dr. Chia-hua Li), 2019

11-09 18:00 Tiltas per neramią upę (dr. Li-chou Yang), 2013

Paskaitos(kino ir medijų erdvėje ,,Planeta'', A. Goštauto g. 2)

11-05 11:00 Balio Astrausko paskaita: ,,Taivano etninės grupės: istorinis ir sociokultūrinis pjūvis''

11-05 12:30 Konstantino Andrijausko paskaita: ,,Taivanas tarp dviejų Kinijos respublikų: istorinis ir politinis kontekstas''

Visi kino seansai ir paskaitos NEMOKAMI.

Nemokami bilietai į seansus bus dalinami seanso dieną ,,Skalvijos'' kasoje.

Filmai subtitruoti lietuvių, anglų kalbomis.

Projekto organizatorius: Azijos menų centras

Pagrindiniai rėmėjai: Taivano kultūros ministerija, Taiwan Film and Audiovisual Institute

Informacinis rėmėjas: LRT

Projekto partneriai: Vilniaus universiteto Azijos ir transkultūrinių studijų institutas, kino centras „Skalvija“, Vilniaus miesto savivaldybė.

Projektas yra Vilnius 700 programos dalis.

---

Daugiau informacijos apie programą

www.azijosmenucentras.lt