7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prestižiniame Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalyje Vokietijoje - išskirtinis dėmesys lietuviškam kinui

Lithuanian Shorts inf.
Nr. 18 (1425), 2022-05-06
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Atkūrimas_. Rež. Laurynas Bareiša
Kadras iš filmo „Atkūrimas_. Rež. Laurynas Bareiša

Šią savaitę Vokietijoje vykstančiame seniausiame pasaulyje trumpametražių filmų festivalyje Oberhauzeno mieste kaip niekad daug kalbama apie lietuvišką kiną. Šių metų festivalio šalis-viešnia – Lietuva, ir ta proga pristatomos net trys lietuvių kino ir videomeno kūrėjų programos. Jas sudarė nacionalinį ir tarptautinį pripažinimą pelnęs vienas žymiausių Lietuvos videomenininkų ir šiuolaikinio meno atstovų Deimantas Narkevičius.

 

68-ąjį kartą vykstantis Oberhauzeno tarptautinis trumpametražių filmų festivalis buvo įkurtas 1954 m. ir tapo viena iš pagrindinių tarptautinių trumpųjų filmų platformų pasaulyje. „Oskarų” kvalifikaciją turintis festivalis orientuotas į inovatyvius, kūrybiškus trumpametražius filmus, ypatingą dėmesį skirdamas naujai techninei plėtrai ir žanrų įvairovei. Kasmet festivalis pritraukia didelį skaičių tarptautinės industrijos atstovų, tarp kurių – festivalių ir televizijos programų sudarytojai, pardavimų agentai ir platintojai, galerijų ir meno centrų kuratoriai.

 

Kvietimas tapti šių metų šalimi-viešnia yra reikšmingas įvertinimas ir pripažinimas visai Lietuvos kino industrijai. Tai – išskirtinė proga pristatyti festivalio žiūrovams ir industrijos profesionalams pastarojo dešimtmečio lietuviško trumpametražio kino ir videomeno „sceną“, supažindinant su naujos kartos ir patyrusių kūrėjų darbais, kurie aiškiai atspindi nacionalinio kino ir videomeno kūrimo stilių bei tendencijas.

 

„Trys lietuviškos trumpametražių filmų programos 68-ajame Oberhauzeno tarptautiniame kino festivalyje yra sumanytos kaip bandymas sujungti į bendrą peržiūros patirtį gerokai skirtingas vaizdo kūrimo tradicijas, kurios iš esmės yra dvi lygiagrečios meninės bendruomenės ir judėjimai viename mieste – Vilniuje, kol kas dar neišnaudojusios abipusės kūrybinės sinergijos potencialo.” – mintimis apie festivalyje rodomas lietuviško kino programas dalijasi jų sudarytojas, kuratorius ir videomeno kūrėjas Deimantas Narkevičius.

 

Lietuviško kino programose pavadinimu „Country Focus: Whispering Loudly“ pristatoma 17-a lietuvių kūrėjų darbų, sukurtų 2015-2021 m. laikotarpiu: „Gimimas“ (rež. Eglė Davidavičė), „Kolektyviniai sodai“ ir „Miegamasis rajonas“ (rež. Vytautas Katkus), „Techno, Mama“ (rež. Saulius Baradinskas), „Atkūrimas“ (rež. Laurynas Bareiša), „Žonglierius“ (rež. Skirmanta Jakaitė), „Paskutinė diena“ (rež. Klaudija Matvejevaitė), „Mono No Aware“ (rež. Emilija Juzeliūnaitė), „Žmogus su render animacijos kamera“  (rež. Žilvinas Baranauskas), „Corolla“ (rež. Gintautė Skvernytė), „I Put On The Ivy Crown“ (rež. Emilija Noreikaitė), „Sirenomelia“ ir „Footstones in Night Writing“ (rež. Emilija Škarnulytė), „Bejėgis vaistas“ (rež. Milda Januševičiūtė, Miša Skalskis),  „Demichovo šuo“ ir „Agentai“ (rež. Anastasia Sosunova), „Grįžtamasis ryšys“ (rež. Simona Žemaitytė).

 

Festivalis vyksta balandžio 30 d. - gegužės 9 d., lietuviško kino programos bus rodomos gegužės 5-6 d. Lietuvos šalies-viešnios programų pristatymą  68-ame Oberhauzeno tarptautiniame trumpametražių filmų festivalyje rengia lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts”. Instituciniai programų pristatymo partneriai: Lietuvos kino centras ir Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje. 

 


Daugiau informacijos: www.lithuanianshorts.com ir www.kurzfilmtage.de 

Kadras iš filmo „Atkūrimas_. Rež. Laurynas Bareiša
Kadras iš filmo „Atkūrimas_. Rež. Laurynas Bareiša