7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuviškam filmui „Piligrimai“ apdovanojimą skyrė Tarptautinė kino kritikų asociacija

Kino pavasario inf.
Nr. 17 (1424), 2022-04-29
Kinas Anonsai
Akimirka iš renginio
Akimirka iš renginio

Lietuvos kino teatruose šiuo metu rodomas Lauryno Bareišos filmas „Piligrimai“ tęsia kelionę ir po užsienio kino festivalius. Praėjusią savaitę psichologinė drama sudalyvavo net dviejuose – Niujorke vykstančiame „New directors / New films“ ir Vokietijos festivalyje „goEast“. Iš Vysbadeno į Vilnių „Piligrimų“ prodiuserė Klementina Remeikaitė parvežė aukštą apdovanojimą – filmas įvertintas Tarptautinės kino kritikų asociacijos FIPRESCI prizu.

 

„goEast“ – centrinės ir Rytų Europos filmams bei jų kūrėjams skirtas festivalis. Prieš dvejus metus geriausiu režisieriumi jame tapo filmo „Nova Lituania“ kūrėjas Karolis Kaupinis. Šiemet festivalio konkursinėje programoje dalyvavo du lietuviški filmai – L. Bareišos „Piligrimai“ ir Saulės Bliuvaitės trumpametražis „Limuzinas“.

 

„Kuo toliau, tuo labiau lietuviški filmai tampa įdomūs ne tik mūsų regionui, bet platesniame Europos ir viso Pasaulio kontekste, todėl dalyvavimas tokiuose festivaliuose yra svarbus visai industrijai“, – įsitikinusi K. Remeikaitė.

 

„Piligrimai“ pasakoja apie dviejų žmonių kelionę į mažą miestelį, turinčią išgydyti skausmą, apėmusį prieš kelerius metus čia netekus artimojo. Filmo premjera įvyko pernai Venecijos festivalyje. Čia filmas išrinktas geriausiu „Orizzonti“ programoje, o Salonikuose apdovanotas už geriausią scenarijų.

 

Anot prodiuserės, Vysbadene žiuri nariai filme atkreipė dėmesį į paprastą pasakojimo būdą – tai, kaip galima atskleisti istoriją apie smurtą jo nepavaizduojant: „Tai išskirta kaip didelis „Piligrimų“ privalumas“.

 

„Filmo kritika yra itin svarbus jo vertinimo kriterijus, tad gauti apdovanojimą iš tokios asociacijos, kaip FIPRESCI – pasaulinis pripažinimas. Tai įvertinimas už visas svarbiausias detales – scenarijų, režisūrinį meistriškumą, formą, vizualinę kalbą. Šis apdovanojimas įvertina visą filmą, o ne tik jausmą, kurį jis palieka“, – įsitikinusi K. Remeikaitė, su režisieriumi Laurynu Bareiša įkūrusi filmų gamybos kompaniją „Afterschool“.

 

Filmo sukūrimą dalinai finansavo Lietuvos kino centras.

Akimirka iš renginio
Akimirka iš renginio