7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Talino kino festivalyje lietuvių kūrėjai sieks apdovanojimų ir švęs pasaulines premjeras

LKC inf.
Nr. 37 (1402), 2021-11-19
Kinas Festivaliai Anonsai
„Dainos lapei“
„Dainos lapei“

Taline, Estijoje, vykstančiame „A“ klasės kino festivalyje „Juodosios naktys“, kuris šiemet mini jau 25-ąjį jubiliejų, net septyni Lietuvos kino kūrėjų filmai sieks apdovanojimų svarbiausiose konkursinėse festivalio programose ir net trys iš jų švęs pasaulines filmų premjeras.

Pagrindinėje konkursinėje programoje su dvidešimčia filmų iš viso pasaulio varžysis naujausias, jau penktasis režisieriaus Kristijono Vildžiūno vaidybinis darbas „Dainos lapei“.  Filmas pasakoja roko dainininko Dainiaus istoriją. Trokšdamas sapnuose matytis su mirusia mylimąja, Dainius mokosi sapnaregystės meno.  Filmas suvienija dramos, maginės fantastikos ir miuziklo žanrų elementus. Lapkričio 21 d. Taline įvyksiantis pristatymas bus pasauline filmo premjera.

Debiutinis Dovilės Šarutytės filmas „Ilgo metro filmas apie gyvenimą“ festivalyje varžysis dėl geriausio debiuto įvertinimo konkursinėje programoje „First Feature“. Pirmą kartą didžiuosiuose kino ekranuose lapkričio 24 d. pasirodysiantis filmas – tai asmenine patirtimi paremta kelionė ir kvietimas pažvelgti į save atsitraukus, bet neprarandant jautrumo sau ir aplinkai.

Pasaulinę premjerą lapkričio 25 d. Talino kino festivalyje sutiks ir naujausias režisieriaus Emilio Vėlyvio filmas „Piktųjų karta“. Detektyvinis trileris buvo pakviestas dalyvauti „Baltijos šalių filmų“ konkursinėje programoje.

Jau ketvirtą kartą vyksiančiame „Baltijos šalių filmų konkurse“ geriausiojo vardo sieks dar trys lietuviški filmai ir viena koprodukcija. Su latvių ir estų kino darbais konkurse varžysis Algimanto Puipos juodoji komedija „Sinefilija“, Andriaus Blaževičiaus „Bėgikė“, Venecijos kino festivalio liūtu apdovanotas Lauryno Bareišos darbas „Piligrimai“ ir naujausias pasaulyje žinomo režisieriaus Sergejaus Loznicos filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“, pasakojantis apie Sovietų Sąjungos žlugimą, kuriame lemiamą vaidmenį atliko lietuvių tauta. Tai bendros olandų ir lietuvių gamybos kino darbas.

Didžiausiame regiono kino industrijos renginyje „Baltic Event“ taip pat aktyviai dalyvaus Lietuvos atstovai. Į bendros gamybos kino mugę atrinktas naujas  Karolio Kaupinio filmo projektas „Fake News“. Geriausiu pripažintam projektui bus skirtas 15 000 eurų vertės apdovanojimas tolesniam jo vystymui.

            Gamybos etape esantiems filmams skirtoje sesijoje „Baltic Event Works in Progress“ prisistatys Tito Lauciaus filmo projektas „Paradas“ (prod. Klementina Remeikaitė).

            Projektų vystymo programoje „MIDPOINT TV Launch“ dalyvaus du lietuvių projektai: „‘C‘ For Cancel“ (scen. Lina Lužytė, prod. Dagnė Vildžiūnaitė) ir „Non-Citizens“ (scen. Aistė Ptakauskė, prod. Margarita Veberaitė).

Televizijos serialų kūrėjų forume „TV Beats Forum“ dalyvaus lietuvių projektas „Trolių ferma“ (rež. Ernestas Jankauskas, prod. Gabija Siurblytė).

Jaunųjų Baltijos šalių kino talentų programoje „Black Night Stars“ tarp aštuonių perspektyvių aktorių, kastingo agentūrų dėmesio ir pasiūlymų ieškos lietuvių aktorė Kristina Morta Paškevičiūtė.

Diskusijoje apie audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvą dalyvaus Lietuvos kino centro direktorius Laimonas Ubavičius. Joje bus diskutuojama apie direktyvos teikiamas galimybes ir naudas bei aptarti konkretūs pavyzdžiai, kaip kitos valstybės narės pasinaudojo šiomis galimybėmis remdamos savo vietos pramonę.

Dar vienoje diskusijoje tema „Kaip bendradarbiauti kuriant aukštos kokybės televizijos serialus?“ su Baltijos visuomeninių transliuotojų vadovais dalyvaus Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas.

Tarptautinis Talino kino festivalis „Juodosios naktys“ yra didžiausias Baltijos ir Šiaurės šalių kino festivalis, turintis A klasės festivalio kvalifikaciją ir patenkantis tarp 15 didžiausią įtaką turinčių kino festivalių pasaulyje.

 

Žymos:
LKC inf.,
„Dainos lapei“
„Dainos lapei“