7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasaris“ pristato atidarymo filmą

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 8 (1373), 2021-02-26
Kinas Anonsai
„Blogio nėra“
„Blogio nėra“

Kovo 18 – balandžio 5 d. „Kino pavasaris“ vyks virtualiai. Pernai ryžtingai priėmęs pandemijos iššūkius, šiemet festivalis siekia permąstyti, kaip priimame sprendimus, pasikeitus sąlygoms. Klausimas „Veikti ar / ir būti?“ skleisis specialioje filmų programoje ir vizualinėje tapatybėje, kurios pagrindiniu leitmotyvu tapo pamažu tirpstantis lede užšaldytos augmenijos kūrinys.

 

Būtent tirpstančio ledo instaliacija sostinės Šiuolaikinio meno centro kavinės lange ir tiesioginė transliacija www.laukiukinopavasario.lt nuo vasario 22 d. pristatys vizualinę tapatybę ir primins apie artėjantį 26-ąjį „Kino pavasarį“. Organizatoriai nežino tikslaus atsakymo, kada kūrinys išnyks ir kaip jis keisis tirpdamas. Aišku viena, kad ledas ištirps, kaip ir baigsis karantinas.

 

„Šių metų festivalio tema gimė iš noro apmąstyti pandemijos suardytą įprastą kasdienybę. Pokyčiai išjudino klausimą – kaip elgtis šiandieniame pasaulyje. Kartu su programos sudarytojais Aiste Račaityte, Andrejumi Tănăsescu ir Marija Fridinovaite ieškojome filmų, kurie svarstytų pasirinkimo klausimus skirtinguose kontekstuose – istoriniame, filosofiniame, psichologiniame, socialiniame. Klausimas „Veikti ar / ir būti?“ yra kvietimas žiūrint filmus įsiklausyti į save, atidžiau įsižiūrėti į vyksmą aplink, į globalią situaciją ir į tai, kokį poveikį patiriame mes, kaip individai, kaip visuomenė, kaip vienai aplinkai priklausantys gyvi organizmai“, – šių metų temą ir specialią programą pristato „Kino pavasario“ meno vadovė Mantė Valiūnaitė.

 

Specialioje programoje bus rodomi meistrų Erico Rohmero ar Chantal Akerman, taip pat mažiau Lietuvoje žinomų kinematografijų – Mauricijaus ar Kubos – filmai. Skirtingi klausimo aspektai ir atsakymai nusidrieks iš teminės programos į kitų programų filmus.

 

Atidarymo filmas – atviras Irano režisieriaus protestas

 

Pagrindinę festivalio temą „Veikti ar / ir būti?“ itin paveikiai atliepia atidarymo filmas „Blogio nėra“ („There is no Evil“, rež. Mohammad Rasoulof). Berlyno kino festivalio „Auksiniu lokiu“ įvertintoje juostoje pasakojamos keturios Irane gyvenančių žmonių istorijos, kuriose pabrėžiamos moralinės stiprybės ir mirties bausmės temos.

 

Irano valdžios persekiojamas režisierius filmą sukūrė neįprastomis sąlygomis. Nuo 2017 m. Rasoulofui uždrausta išvykti iš šalies ir kurti filmus, o 2019 m. birželį jis buvo metus nuteistas kalėti. Šie Irano valdžios suvaržymai nesutrukdė režisieriui atvirai prabilti apie savo šalį ir jos žaizdas.

 

„Blogio nėra“ prodiuseriai nurodė kuriantys keturis trumpametražius filmus skirtinguose regionuose, o režisieriaus pavardė dokumentuose nebuvo minima. Kai kurias scenas režisavo Rasoulofo asistentas, buvo filmuojama uždarose erdvės, pavyzdžiui, kalėjime ar itin atokiuose regionuose. Galiausiai keturios įtaigios istorijos buvo sujungtos į filmą „Blogio nėra“.

 

Kino teatruose – kai tik šie atsidarys

 

Šiemet festivalis kovo 18 ⎯ balandžio 5 d. vyks naujame virtualiajame „Kino pavasario“ kino teatre, naujos kartos televizijos TELIA TV filmų nuomoje ir internetinėje namų kino platformoje „ŽMONĖS Cinema“.

 

„Išgyvename tą patį, ką ir mūsų žiūrovai, tačiau darome viską, kad ne tik padovanotume viltį, džiaugsmą ar filmus, bet ir atneštume tikrų tikriausią pavasarį bei sukurtume kino šventę, kurioje kino gerbėjų lauks filmai iš viso pasaulio, pamėgti susitikimai su kino kūrėjais, kino žiūrėjimo patyrimus stiprinantys originalūs sprendimai ir kitos kokybiškos patirtys. Žinoma, kaip ir visi, pasiilgome gyvų susitikimų ir tikimės, kad jau netrukus galėsime žiūrovus pakviesti į kino teatrus. Planuojame palaikyti kino teatrų atidarymą ir visiems priminti, kad filmų žiūrėjimas kino salėse – itin saugus būdas kokybiškai praleisti laiką. Mūsų visų laukia išsiilgtos patirtys ir netradiciniai filmų rodymo formatai“, – sako Algirdas Ramaška, „Kino pavasario“ vadovas.

 

Kaip ir kasmet, žiūrovų lauks specialios akcijos, per kurias filmų peržiūros kainuos pigiau. Kovo 8 d. vyks „Gera dovana“ kuponų akcija, kovo 14 d. – pasirinktų filmų peržiūrų, 17 d. – abonementų, o 30 d. – TELIA TV akcijos.

„Blogio nėra“
„Blogio nėra“
„Blogio nėra“
„Blogio nėra“