7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Diskusija apie kino operatoriaus profesiją

„Ąžuolo“ inf.
Nr. 5 (1370), 2021-02-05
Kinas Anonsai
„Izaokas“
„Izaokas“

Po dviejų metų pertraukos sugrįžta Lietuvos kino operatorių asociacijos LAC organizuojami „Ąžuolo“ apdovanojimai, skirti pgeriausiems pastarųjų metų lietuvių kino operatorių darbams. Vasarį nauju formatu vyksiančiuose apdovanojimuose geriausio kino operatoriaus „Ąžuolo“ ir geriausio jaunojo kino operatoriaus „Gilės“ statulėlės bus teikiamos už dvejus metus – 2019-uosius ir 2020-uosius. Kiekvienų metų  darbus vertino dvi skirtingos komisijos.

 

Naujas apdovanojimų formatas

Nuo 2011 m. teikiami Lietuvos kino operatorių apdovanojimai pernai neįvyko dėl koronaviruso pandemijos. Šiemet Lietuvos kino operatorių asociacija LAC nusprendė išbandyti naują apdovanojimų formatą – žiūrovų virtualioje erdvėje lauks du vaizdo įrašai – juose diskutuos „Ąžuolų“ ir „Gilių“ nominantai, po to seks trumpi pokalbiai su kiekvienos kategorijos nugalėtojais. Diskusijas su nominantais moderuos kino istorikė Lina Kaminskaitė-Jančorienė ir režisierius Mikas Žukauskas.

 

„Praėję pandeminiai metai apvertė aukštyn kojomis įprastą visuomeninį gyvenimą – ne išimtis ir „Ąžuolo“ apdovanojimai, tačiau džiaugiamės, kad sugebėjome prisitaikyti ir atrasti naujas renginio formas . Esame dėkingi kolegoms, kurie rado būdų paremti apdovanojimus, ir nors šiemet renginio dalyviai bus pasveikinti kovido testu, tikime, kad tai nesugadins šventinės nuotaikos, o taip pat, jog ši graži tradicija nenutrūks“, – teigė LAC pirmininkas Rytis Kurkulis.

Pirmąjį pokalbį su jaunaisiais kino operatoriais planuojama išleisti vasario 9-ąją, vasario 15-ąją pasirodys diskusija su „Ąžuolo“ nominantais, o nugalėtojai  bus  skelbiami vasario 19 d. Be pagrindinių apdovanojimų, LAC taip pat įteiks vadinamąjį Operatoriaus dėkingumo prizą.

 

„Ąžuolo“ nominantai

Šiemet viso nominuota 13 filmų – 6 „Gilės“ ir 7 „Ąžuolo“ kategorijose. Pastarojoje nominuotų operatorių darbai apkeliavo Toronto, Lokarno, San Sebastiano, Karlovi Varų ir daugelį kitų prestižinių kino festivalių bei buvo įvertinti ne vienu tarptautiniu apdovanojimu bei nominuoti Europos kino apdovanojimams. Tarp anksčiau paskelbtų 2019 m. nominantų – operatoriai Rugilė Barzdžiukaitė („Rūgštus miškas“, rež. Rugilė Barzdžiukaitė), Laurynas Bareiša („Išgyventi vasarą“, rež. Marija Kavtaradzė) ir Vytautas Katkus („Animus Animalis“, rež. Aistė Žegulytė). Vertino: Lina Kaminskaitė-Jančorienė (komisijos pirmininkė), režisierius Ignas Jonynas bei operaoriai Eitvydas Doškus, Linas Dabriška ir Simonas Glinskis.

 

Tarp 2020 m. nominantų – Narvydas Naujalis („Izaokas“, rež. Jurgis Matulevičius), Algimantas Mikutėnas LAC („Kita tylos pusė“, rež. Algimantas Puipa), Denys Lushchyk („Nematoma“, rež. Ignas Jonynas) ir Simonas Glinskis („Nova Lituania“, rež. Karolis Kaupinis). Jų darbus vertino Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ meno vadovė Mantė Valiūnaitė (komisijos pirmininkė), režisierė Aistė Žegulytė bei operatoriai Ramūnas Greičius, Rytis Kurkulis ir Julius Sičiūnas.

 

Daugiau informacijos apie „Ąžuolo“ apdovanojimus ir vaizdo įrašus su operatorių diskusijomis  jau greitai rasite organizatorių internetinėje svetainėje ir Facebook paskyroje.

„Izaokas“
„Izaokas“
„Animus Animalis“
„Animus Animalis“