7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Liudas Mažylis kviečia į filmą „Nova Lituania“

„M- films“ inf.
Nr. 35 (1356), 2020-10-16
Kinas Anonsai
 Kadras iš filmo „Nova Lituania“
Kadras iš filmo „Nova Lituania“

„Nova Lituania“ spalį sugrįžta į kino teatrus, šįkart išskirtinai dėl moksleivių, kuriuos istorikas Liudas Mažylis kviečia į kitokią istorijos pamoką.„Istorijos pamokose mokomės apie tai, kas įvyko, kodėl įvyko. O kartais susimąstome ir pafantazuojame – ar galėjo būti visiškai kitaip? Tokių dalykų istorijos pamokose nerasime, tad norėčiau moksleiviams rekomenduoti filmą, pasakojantį apie tai, kaip viskas galėjo vykti? Antrojo pasaulinio karo išvakarėse atsirado idėja sukurti atsarginę Lietuvą. Įsivaizduokite, kas būtų, jei dabar dalis mūsų gyventumėme Afrikoje? Filme „Nova Lituania“ dėl ateities nerimaujantys žmonės skaičiuoja, kiek laivų reikėtų mums pergabenti į Afriką. Ir tai yra tokia istorija, kuri galėjo būti“, – į filmą „Nova Lituania“ kviečia Liudas Mažylis.

„Laukėme, kol moksleiviai sugrįš į mokyklas, šiek tiek apšils kojas ir spalį mėnesiui sugrąžiname filmą į kino teatrus. Tikime, kad „Nova Lituania“ pažadins ne tik jų fantazijas, bet ir smalsumą istoriniams faktams – gal jie norės daugiau sužinoti apie filme vaizduojamą laikotarpį ar palyginti filmo situacijas su istorijos pamokose sužinotais faktais. Mokytojams tai puiki proga aptarti filme vaizduojamą laikotarpį, tad labai raginame pasinaudoti šiuo trumpu specialiu „Nova Lituania“ sugrįžimu ir burti moksleivius bendrai patirčiai ir pokalbiams po filmo“, – sako filmo prodiuserė Marija Razgutė. „Nova Lituania“ bus rodomas visuose kino teatruose, specialiai sutarus tinkamą laiką su administracija.

Paskutiniuosius tarpukario metus vaizduojantis filmas seka geografijos profesoriaus  pastangas įtikinti vyriausybę kuo greičiau sukurti atsarginę valstybę užjūryje ir taip gelbėtis nuo artėjančios okupacijos. Katastrofą nujaučia tik pagrindinis herojus, kol jo svajone patiki dar vienas žmogus – šalies premjeras. Čia fantazijas pradeda kutenti klausimas, o kaip būtų, jeigu būtų?

„Nova Lituania“ pripažintas geriausiu filmu Atėnų ir Rygos kino festivaliuose, pelnė specialų „Cineuropa“ apdovanojimą Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris“, režisierius Karolis Kaupinis buvo paskelbtas geriausiu režisieriumi Vokietijoje vykusiame „goEast“ kino festivalyje. Filme vaidina Aleksas Kazanavičius, Vaidotas Martinaitis, Valentinas Masalskis, Rasa Samuolytė, Eglė Gabrėnaitė.

 Kadras iš filmo „Nova Lituania“
Kadras iš filmo „Nova Lituania“